Izbornik
Naslovnica Gradovi
Od izvora do mora – drugo mjesto među velikim gradovima

Nagrada za prikupljenu ambalažu – sadnja drveća

Gotovo pet tisuća volontera priključilo se akcijama čišćenja te prikupilo 152 tone ambalažnog otpada
Foto: VELIKA GORICA

Nakon gotovo šest mjeseci pripreme te provedenih 28 akcija prikupljanja ambalažnog otpada odabrani su gradovi pobjednici ovogodišnjega izdanja projekta "Od izvora do mora". U kategoriji malih gradova s manje od 10.000 stanovnika prvo je mjesto pripalo Lipiku, među srednjim gradovima najviše su bodova prikupili Vinkovci, dok je u kategoriji velikih gradova s više od 35.000 stanovnika pobjeda pripala Varaždinu. Povjerenstvo za bodovanje bodovalo je svih 28 gradova koji su se prijavili na ovogodišnji nagradni natječaj u sklopu ekološkog projekta "Od izvora do mora".

Velika Gorica osvojila je drugo mjesto s ukupno 55 bodova, prvoplasirani Varaždin imao je 71 bod, a trećeplasirani Split 52 boda.

Ovo je bila peta godina kako su mjesne udruge iz Novog Čiča sudjelovale u ovoj akciji uz podršku Grada Velike Gorice i VG "Čistoće". Podsjetimo, u svibnju su organizirali akciju s ciljem da se prikupi što više ambalažnog otpada i tako doprinese očuvanju okoliša oko jezera Čiče.

Gotovo pet tisuća volontera priključilo se akcijama čišćenja te prikupilo 152 tone ambalažnog otpada, čime je ispunjen važan cilj, što je, naravno, smanjenje onečišćenja uz rast svijesti o važnosti očuvanja okoliša te primjerenog odlaganja ambalažnog otpada. Jedan je od ciljeva ovogodišnjeg izdanja projekta potpora urbanom pošumljavanju, odnosno sadnji drveća u gradovima. Gradovi pobjednici u ravnopravnim će iznosima podijeliti nagradu koja iznosi 42 tisuće eura, a novac će biti utrošen na sadnju stabala.

STAROST nalazišta procjenjuje se na razdoblje od 1800. do 1700. pr. Kr., što čini ovo otkriće izuzetno važnim za hrvatsku arheologiju ranog brončanog doba Otvorena izložba "Arheološki lokalitet Rađinac u Čazmi – 40 godina od istraživanja" Na jednom od nalazišta ranog brončanog doba pronađeno 900 predmeta KORAK prema uspješnoj budućnosti počinje u Regionalnom centru kompetentnosti Tehničke škole Sisak gdje se spajaju znanje, iskustvo i tehnologija Radom na novim tehnologijama škola uvodi novi obrazovni program Tehnička škola Sisak prva u Hrvatskoj upisuje tehičare za robotiku PRSTENOVANJE ptića bijelih roda provodit će se na području općina Klinča Sela i Pisarovine, a obavljaju ga ovlašteni prstenovači koji uz pomoć djelatnika HEP-a dizalicom pristupaju gnijezdu Uživo iz gnijezda bijele rode Male rode iz Donje Zdenčine sve su jače, a mogli ste im odabrati i imena