Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
KOPRIVNICA

U učionici na otvorenom zasađena oaza mirisnog i ljekovitog bilja

1/2
Foto: Komunalac
Sadnju su obavili učenici projekta Erasmus+ koprivničke gimnazije i njihovi gosti, učenici i profesori s Tenerifea, uz stručnu pomoć Komunalca

Nakon prve urbane šume na području grada i prve “šume hrane” u Hrvatskoj, gradske vlasti u Koprivnici i tvrtka Komunalac nastavljaju sa zelenom agendom i važnim projektima.Tako je protekli tjedan zasađena oaza mirisnog i ljekovitog bilja, također uz sudjelovanje i potporu učenika i učenica koji su uključeni u sve takve Komunalčeve projekte.

Zeleni tjedan

Učenici projekta “Erasmus + Become ECO” Gimnazije Fran Galović i njihovi gosti učenici i profesori s Tenerifea ususret Danu planeta zemlje i 65. rođendanu Komunalca posadili su protekli tjedan sadnice u mirisnoj “Frančionici”. Riječ je o sjenici koja će s dolaskom toplijeg vremena gimnazijalcima služiti kao učionica na otvorenom. Uz pomoć djelatnika Komunalca, kopali su rupe, gnojili zemlju kompostom DomKo s koprivničke kompostane Herešin te sadili sadnice lavande, ružmarina, kadulje, mente, pelina i origana.

“U sklopu ove aktivnosti, gimnazijalci i njihovi gosti iz Tenerifa pokazali su vlastito znanje te naučili nešto novo oko sadnje i dohrane biljaka kompostom. Svojim primjerom pokazali su kako se odgovorno ponašati prema okolišu i kako doprinijeti očuvanju planete, a sadnji se pridružila i Mirka Kompostirka koja je i donijela kompost DomKo te pokazala koliko komposta je potrebno za sadnju”, rekli su u koprivničkome Komunalcu.

No, to nije bilo sve od proteklog “zelenog tjedna”. Nataša Njegovec, inženjerka hortikulture u Komunalcu, održala je predavanje o permakulturi učenicima Obrtničke škole Koprivnica, smjera pomoćni cvjećar. Komunalac se bavi i poslovima uređenja zelenih površina, podizanja trajnih nasada te brigom o sezonskom cvijeću posađenom u gradu.

“Na nekoliko lokacija Komunalac je počeo primjenjivati sadnju metodom permakulture koja promiče sadnju u skladu s prirodom i po pravilima prirode te je bilje posađeno na taj način samoodrživo, otporno i dugovječno. Želja nam je naučiti djecu da promatraju prirodu i svijet oko sebe, da je prigrle i ravnaju se po njezinim zakonima. Dogovorili smo daljnje aktivnosti, da ne ostane samo na priči, već da djelima dokažemo sebi i ostalima da se biljke mogu uzgajati i da daju bolje rezultate ako ne idemo protiv zakona prirode”, ističu u Komunalcu.

Koprivnica je nedavno dobila i prvu urbanu šumu koja je zasađena na Trgu dr. Zlate Bartl na Lenišću i označila je početak velikog projekta pošumljavanja i ozelenjavanja grada.

Ove je godine u planu sadnja stabala na 18 dječjih igrališta u gradu i prigradskim naseljima radi zasjene i prirodnog hlada, sadnja stabala u Miškininoj i Starogradskoj, sadnja koridora prema pruzi u zoni Cvjetna te dosađivanje stabala u gradskom parku i u malom parku na početku Viničke ulice.

“Šuma hrane”

U Koprivnici je nedavno posađena i prva hrvatska “šuma hrane” koja će biti javno dostupna i dana na korištenje građanima. Zasađeno je ukupno 55 sadnica raznih voćaka – jabuke, breskve, šljive, višnje, dunje, ribizla, maline. Uz to, posađeno je i razno ljekovito bilje, primjerice ružmarin, smilje, matičnjak.

bicikli Popularni Bicko predstavio novitete Koprivnički javni bicikli uskoro i u okolnim općinama KOPRIVNICA Grad će od jeseni stipendirati studente Sveučilišta Sjever s 968 eura Hvalevrijedna akcija koprivničke tvrtke uz pomoć potrošača Podravka i Vegeta uređuju 10 školskih kuhinja