Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Zagrebačka županija osigurala udrugama gotovo 300.000 eura

1/3
Foto: Udruga Srce
Prijave na javni natječaj za dodjelu novca za financiranje županijskih zdravstvenih, socijalnih i humanitarnih programa i projekata podnose se do 10. ožujka

Gotovo 300 tisuća eura osigurala je Zagrebačka županija za zdravstvene, socijalne i humanitarne udruge, a prijave na javni natječaj koji je objavila za dodjelu 294.268 eura za financiranje zdravstvenih, socijalnih i humanitarnih programa i projekata na području Zagrebačke županije u ovoj godini podnose se do 10. ožujka. Financijska potpora za pojedini program/projekt može biti odobrena u iznosu od najmanje 700 do najviše 30.000 eura. U sklopu javnog natječaja prijavitelji mogu prijaviti i ugovoriti samo jedan program/projekt. Programi i projekti od posebnog interesa za Zagrebačku županiju odnose se na zdravstvene, socijalne i humanitarne programe, programe i projekte zaštite od nasilja u obitelji te programe i projekte u području brige za umirovljenike i osobe starije životne dobi.

Projekt Caritasa

– Puno nam znači podrška Županije – kaže s. Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije koji je u prošloj godini proveo projekt "Osnažena majka – moja sigurna luka" za koji je dobio potporu Županije.

Cilj je projekta bio ojačati žene-žrtve obiteljskog nasilja za samozbrinjavanje i brigu o djeci poučavanjem i vježbama u domaćinskim poslovima te osnažiti djecu-žrtve obiteljskog nasilja da se lakše nose s traumom, koristeći zdravije obrasce ponašanja u odnosima. Sudeći prema rezultatima evaluacijskih listića koje su ispunilo 19 korisnika Kuće za žrtve obiteljskog nasilja, 12 žena i sedmero njihove djece koji su bili uključeni u program, cilj je postignut. Naime, žene koje su sudjelovale u radionicama iz domaćinstva provedenim su aktivnostima bile zadovljne 100 posto. Na tim su radionicama učile kako se formira i održava vrt, kako se brine o plodovima, kako se radi zimnica, kako se formira i održava cvjetnjak te kako se koristi i čuva vrtni alat i pribor. Učile su i o pravilnom razvrstavanju kućnog otpada.

Rekreativne, kreativne te psihosocijalne radionice i spontane lutkarske improvizacije bile su organizirane za sedmero djece u dobi od tri do dvanaest godina, a u konačnici je 80 posto njih bilo jako zadovoljno, a 20 posto zadovoljno.

– Javit ćemo se i na ovaj županijski natječaj – potvrdila je s. Jelena Lončar.

Na natječaj će pristići prijava i iz Svetog Ivana Zeline, iz Udruge Srce. Ta udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji prva je i jedina udruga na području grada Svetog Ivana Zeline te okolnih naselja i općine Bedenica koja okuplja djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom kako bi im svojim djelovanjem omogućila ostvarenje njihovih potencijala, interesa i prava.

– Kontinuirano se javljamo na županijske natječaje i zahvaljući toj potpori možemo pružiti kvalitetnije usluge – kaže Jelena Ferin iz Udruge Srce, ujedno i voditeljica tima za suradnički razvoj inkluzije.

Širit će aktivnost

Zahvaljujući upravo podršci Županije, Udruga Srce godinama promiče inkluziju, surađuje s organizacijama i ustanovama s područja županije, a 2020. potpisali su sporazum o razvoju suradničke lokalne zajednice s 11 odgojno-obrazovnih ustanova s ciljem promicanja inkluzije u lokalnoj zajednici. U sklopu projekta "Podrška u zajednici" koji je lani sufinancirala Zagrebačka županija, predstavili su akcijski plan razvoja suradničke lokalne zajednice za razdoblje do 2027. Jelena Ferin kaže da će, dobiju li na natječaju novac, širiti aktivnosti na radnu terapiju u domu.

Tekst javnog natječaja, upute za prijavitelje i prijavni obrasci dostupni su na internetskoj stranici županije, a više informacija može se dobiti u Upravnom odjelu za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje.

Unatoč svim teškoćama Županijski Zavod za hitnu medicinu radi besprijekorno ZAGREBAČKA ŽUPANIJA Ruža Zagrebačke županije za najbolje u turizmu Akcija dobrovoljnog darivanja krvi U prostorijama Zagrebačke županije prikupljeno 60 doza krvi