Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
šibenik

A Antuna dobiva... Goran Višnjić dobitnik gimnazijskog Oscara

nagrada Antun
1/2
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL 31.05.2024., Sibenik - Jubilarno 20. izdanje dodjele gimnazijskih nagrada ANTUN odrzano je na Tvrdjavi sv. Mihovila. Prije dva desetljeca Gimnazija Antuna Vrancica u Sibeniku osmislila je nagradu koja slavi rad, trud i postignuca ucenika i profesora skole. U glazbenom dijelu programa nastupili su, miljenica mladje generacije Miach, jedan od najboljih hrvatskih vokala Jacques Houdek, poznati swing bend Gelato Sisters, a tu su i jake snage sibenske gimnazije – klapa Gimnazijalke.Zajednicka fotografija svih dobitnika Antuna. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Gimnazija Antuna Vrančića iz Šibenika dvadeseti je put organizirala dodjelu nagrada "Antun" svojim najboljim učenicima, profesorima i bivšim učenicima. Škola je stara 115 godina, iz nje su izišli brojni uspješni Šibenčani

Gimnazija Antuna Vrančića iz Šibenika već 20 godina dodjeljuje prestižnu školsku nagradu "Antun". Jubilarno izdanje svečanosti uručenja gimnazijskih Oscara održano je u petak na najljepšoj pozornici na Jadranu, na tvrđavi sv. Mihovila.

Pozornica sv. Mihovila

– Ideju su potaknuli prije 21 godinu tadašnji učenici Dorijan Klarić i Andrea Vodanović. Želja im je bila nagraditi najbolje gimnazijalce u različitim kategorijama, kao i profesore, a nagrada se dodjeljuje i poznatim bivšim učenicima naše škole. Ove godine kultni Antun u toj kategoriji odlazi u ruke našeg gimnazijalca Gorana Višnjića, danas hollywoodske zvijezde – kaže Ivan Knežević, ravnatelj šibenske gimnazije Antuna Vrančića.

Dvadeset godina respektabilna je obljetnica pa su ove godine odlučili izići iz zgrade Hrvatskog narodnog kazališta Šibenik, gdje su organizirane sve dosadašnje dodjele Antuna i kročiti na puno veću pozornicu.

– Prijedlog da dvadesetu obljetnicu održimo na tvrđavi sv. Mihovila došao je upravo od inicijatora dodjele Antuna, Dorijana i Andree. Iako je riječ o puno većoj i zahtjevnijoj organizaciji, prihvatili smo se tog posla. Jako mi je drago što smo uspjeli dobiti Jacquesa Houdeka za glazbeni dio programa, jer je on nastupio i na prvoj dodjeli Antuna 2003., a predstavili su se i naši učenici – grupa Freston, klapa Gimnazijalke, Lorijan Škarica i Marta Miškić. Gimnazija je rasadnik glazbenih talenata, imamo čak pet školskih bendova, nije bilo lako izabrati tko će nastupiti – govori ravnatelj Knežević.

Kultnu nagradu ove su godine dobili: najučenik prvih razreda: Tonka Desanić, 1. e, najučenik drugih razreda: Ivan Paleka, 2. a, najučenik trećih razreda: Stipe Bilić, 3. a, najučenik četvrtih razreda: Tonina Ilić, 4. f; najdoprinos u prirodnim znanostima: Petra Grubišić, 4. a; najdoprinos u društvenim znanostima: Petar Nakić, 4. a; najdoprinos u izvannastavnim aktivnostima: Lorijan Škarica, 4. b, Branka Pamuković, 4. e, Marta Maglov, 1. c, Marijeta Škaro, Magdalena Grubišić, 2. a, Marko Ekmečić, 4. f – Vrana; najzaslužniji profesor za javnu i kulturnu djelatnost škole: Žana Antunac, prof.; najsportaš/ekipa: muška futsal ekipa; najsportašica/ekipa: ženska odbojkaška ekipa; najprofesor: Emil Matuša, prof.; poznati učenik šibenske gimnazije: Goran Višnjić.

Na glamuroznoj dodjeli prestižnih nagrada najboljim učenicima okupili su se mnogi bivši gimnazijalci i antunaši, među njima gradonačelnik Šibenika Željko Burić, njegov zamjenik Danijel Mileta, eurozastupnik Tonino Picula, orguljaš Pavao Mašić, novinarka Sanja Jurišić. Dodajmo i to kako je bivši šibenski gimnazijalac i rektor splitskog sveučilišta Dragan Ljutić, dizajnerica i antunašica Loredana Bahorić, šansonijer Branko Viljac i još brojni uspješni Šibenčani.

Prva Antunova himna

U glazbenom dijelu programa, osim jednog od najboljih hrvatskih vokala Jacquesa Houdeka, nastupila je i miljenica mlađe generacije Miach, pobjednik showa 'The Voice Hrvatska' Martin Kosovec, a pratio ih je bend Gelato Sisters, koji je za ovu priliku snimio i prvu Antunovu himnu. Osim što ove godine obilježava 20. Antuna, Gimnazija Antuna Vrančića ove godine obilježava i 115 godina djelovanja.

– Prije pet godina za 110. obljetnicu izdali smo monografiju u kojoj smo predstavili sva dostignuća naše gimnazije koja je glavni centar obrazovanja u Šibeniku. Puno je velikih ljudi prošlo našom školom. Ivo Brešan bio je naš profesor, predavao je književnost. U ovoj zgradi nismo od samog početka već tek od 1937., a ni ovoj zgradi od početka nije namjena bila škola – priča ravnatelj Knežević. Zgrada u kojoj su skoro 90 godina već im neko vrijeme nije adekvatna, u njoj su tri škole i nastava se održava u dvije smjene.

– U postupku smo izgradnje nove sportske dvorane. Još je sve u povojima, ali kada izgradimo novu sportsku dvoranu, na prostoru sadašnje napravit ćemo učionice, što bi omogućilo rad u jednoj smjeni – kaže ravnatelj Knežević.

Gorana Barišić Bačelić Šibenik Tvrđava kulture u 10 godina obnovila sve tri kopnene utvrde storyeditor/2024-05-02/_FOT7268.jpg Uzvratni posjet, nakon što je delegacija Šibenika bila u Albaniji u listopadu lani Delegacija albanskog Pogradeca u Šibeniku radi razvoja suradnje Šibenik Proširuju i grade nove dječje vrtiće: Ovo je samo nastavak ulaganja