Izbornik
Naslovnica Gradovi Ivanić grad 68 pregleda
Poziv građanima

Akcija upisa u registar darivatelja matičnih stanica za pomoć malenom Ivanu

Akcija za Ivana Marušića
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica održat će se 8. veljače u Hotelu Crosco Park Rudolfa Perešina od 14.30 do 17 sati, a registar se mogu upisati svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti

Zaklada Ana Rukavina u suradnji s Gradom Ivanić-Gradom, tvrtkom CROSCO i Sindikatom Naftnog Gospodarstva održat će 8. veljače od 14:30 do 17 sati u Hotelu Crosco Park Rudolfa Perešina akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, priopćili su iz Grada.

Siščanin Ivan Bezuh krv je dao 202 puta Humanost Dao krv 202 puta i kaže – to je ljubav prema čovjeku

Akcija upisa održava se potaknuta potrebom za pronalaskom podudarnog darivatelja koštane srži malenom Ivanu Marušiću (3), ali i svim oboljelim osobama diljem svijeta u potrazi za podudarnim darivateljem. Radi se o dječaku koji bi 15. ožujka trebao navršiti tri godine. Dijagnosticirali su mu leukemiju kada je imao devet mjeseci. Prošao je prvi ciklus liječenja u bolnici koji je trajao devet mjeseci. Gotovo cijelo vrijeme Ivano je u bolnici. Leukemija se liječi minimalno šest mjeseci u bolnici, a terapija koja se može provoditi od doma traje otprilike godinu dana. Sveukupno dvije godine od dijagnoze bolesti. 4. siječnja je trebalo završiti liječenje, ali nekoliko dana prije Božića dijagnosticiran je povrat bolesti. Sada mu treba transplantacija koštane srži.

U Hrvatski registar mogu se upisati svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 56.369 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansu za život dobilo je 80 oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu.

Duško Živić, darivatelj krvi Duško Živić boluje od karcinoma Borba s opakom bolešću: darivao 70 litara krvi, a sada i sam treba pomoć