Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Prilika za digitalnu transformaciju

Amerikanci nas otkrili: 'Imate puno talenata u tehnološkom sektoru'

Amerikanci u Koprivnici
Foto: Grad Koprivnica
Važno je da naši poduzetnici čuju kako je to izgledalo u Pittsburghu i da ostvare kontakte s potencijalnim američkim klijentima

– Prilika koju vidimo vezano za suradnju i razmjenu talenata je ogromna jer smatramo da u Hrvatskoj postoji puno talenata koji imaju priliku surađivati. Cijeli svijet pokušava pronaći talente koji mogu pružiti nešto iz modernih znanosti u digitalnom svijetu, i smatramo da je to ogromna prednost koju bismo mogli kapitalizirati – poručila je Amerikanka Audrey Russo, predsjednica i direktorica Pittsburgh Technology Councila, pokretačica građanskih inicijativa, spisateljica i članica "poslovnih anđela", koja je za posjeta Koprivnici govorila o razvoju Pittsburgha, gradu koji je prošao turbulencije i postao primjer moderne transformacije.

Zimska služba u Koprivnici Sve je spremno za zimske uvjete na cestama Snijeg će se čistiti i prije nego što padne zakonskih 15 cm

Umjetna inteligencija

Tvrtku Koprivnički poduzetnik, Sveučilište Sjever i Grad Koprivnicu posjetili su predstavnici Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu.

– U Pittsburghu dominiraju tvrtke usmjerene prema umjetnoj inteligenciji, autonomnoj mobilnosti i strojnom učenju. PTC pomaže tehnološkim poduzećima u pokretanju poslovanja.

– Imate li ideju, najbolje što možete napraviti za poslovanje je što više je približiti kupcima – poručila je.

Prvi je put u Hrvatskoj i vidi, istaknula je, puno potencijala za suradnju s malim gradovima poput Koprivnice. Sa svojim timom po cijelom svijetu traže talente i tvrtke koje im mogu ponuditi usluge i proizvode iz STEM područja. Direktorica Koprivničkog poduzetnika Martina Golčić predstavila je planove za razvoj regije Sjever i istaknula važnost posjeta zbog povezivanja i razmjene iskustva.

– Važno nam je da naši poduzetnici čuju kako je to izgledalo u Pittsburghu i da ostvare kontakte s potencijalnim američkim klijentima, razmjene iskustva i znanja – istaknula je direktorica Martina Golčić.

međunarodno robotičko natjecanje mladih genijalaca Nemčići odlaze na europsko robotičko natjecanje

Razvoj poslovanja

Vlasnici poduzeća koja djeluju unutar Poduzetničkog inkubatora - Marisha studio, Codebox i eMerkato, dobili su priliku predstaviti svoje poslovanje predstavnicima Veleposlanstva i A. Russo koja je s njima porazgovarala i o budućim planovima i razvoju poslovanja. Zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž predstavila pak je načine na koje Grad Koprivnica podupire poduzetništvo. Savjetnica za kulturu i obrazovanje Veleposlanstva Laura Gavinski Djuragić kazala je da je Veleposlanstvu SAD-a cilj suradnja s manjim mjestima poput Koprivnice.

– Imamo puno programa za poduzetništvo – rekla je.

Sa studentima Sveučilišta Sjever razgovaralo se o studentskoj razmjeni i usavršavanju. 

Koprivnica Gradonačelnik Mišel Jakšić o aktualnostima Odgojiteljicama veće plaće, niža cijena zemljišta Povećanje plaća u Dječjem vrtiću Tratinčica Novi kolektivni ugovor u Koprivnici Plaće u Tratinčici u prosjeku rastu za 630 kuna