Izbornik
Naslovnica Gradovi Zadar
nova luka zadar

Ante Gotovina: Luka Gaženica nije samo putnički terminal

1/5
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Zadar će u budućnosti postati polazna luka za cruisere nakon realizacije započetih projekata u proširenju hotelskih i kapaciteta zadarske zračne luke

U Zadru je uz nazočnost predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović svečano otvorena nova zgrada putničkog terminala Nove luke Zadar u Gaženici, vrijedna preko 26 milijuna eura. O ulaganju u novu industrijsku luku vrijednu oko 200 milijuna eura i perspektivi projekta, uz predsjednicu su govorili i vodeći ljudi luke, lokalne i državne politike, te koncesionara.

Usvojen Prostorni plan područja posebnih obilježja Žutsko-sitske otočne skupine Gornji Kurnat opet će živnuti, ali i zadržati izvornost i ljepotu

Otvaranju je nazočio i general Ante Gotovina.

- Luka Gaženica nije samo putnički terminal, tu je i industrijska zona. Sve je to jedan kompleks i to je dobro za našu županiju. Također na otoku Ugljanu, u mjestu Kali, a treba se dovršiti i ribarska luka Gaženica. Trebamo nastaviti u tom smjeru - zaključio je umirovljeni general.

- Zadar danas ima atraktivnu luku konkurentnu na cruising tržištu, koja je prije nekoliko godina izmještena tri kilometra iz središta. Prošle godine imali smo 167.000 putnika, 455.000 vozila i 1,6 milijuna putnika. Uz pomoć koncesionara ćemo dodatno unaprijediti luku - rekao je Robert Škifić prvi čovjek nove zadarske luke, a predsjednik upravnog vijeća i zadarski župan Božidar Longin je najavio da će Zadar u budućnosti postati polazna luka za cruisere nakon realizacije započetih projekata u proširenju hotelskih i kapaciteta zadarske zračne luke. 

Ova nova zgrada nije kraj projekta Gaženica i ovo je projekt koji će biti ključ razvoja regije i ozbiljan pokretač razvoja Hrvatske.

- Od ovog projekta će koristi imati cijela Hrvatska. Ovdje sam postavila prije dvije i pol godine kamen temeljac za ovu divnu zgradu. Sav entuzijazam se isplatio, grad će se dodatno potvrditi kao turističko središte, a na ovom mjestu će putnici stjecati prvi dojam o Hrvatskoj, a to je izuzetno bitno - rekla je Kolinda Grabar Kitarović i proglasila putnički terminal otvorenim.

Održana početna konferencija projekta vrijednog više od 11 milijuna kuna Novo trajektno pristanište za Kaprijane od idućeg ljeta