Izbornik
Naslovnica Gradovi Belišće
Brojna događanja tijekom Mjeseca hrvatske knjige u belišćanskoj gradskoj knjižnici

Belišćani prvi saznali sve o snimanju serije “Šutnja”

Foto: Grad Belišće
Najmlađi su imali priliku upoznati dječjeg književnika Mladena Kopjara, autora 14 knjiga za djecu

S početkom manifestacije Mjesec hrvatske knjige, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Belišće započele su i nove aktivnosti. Prva je bila otvorenje Sajma otpisanih i poklonjenih knjiga, a nakon  toga uslijedilo je putopisno predavanje Ivana Bertoka iz Đakova pod nazivom Jug Afrike – drugi planet. Otvorena je, nadalje, prva samostalna izložba slika Traženje autorice Sabine Novoselić iz Šaga.

Pričaonica za djecu

Nešto za sebe našli su i najmlađi, koji su tako mogli upoznati hrvatskog dječjeg književnika Mladena Kopjara, autora 14 knjiga za 
djecu.

U Godini čitanja, Hrvatsko čitateljsko društvo osmislilo je virtualni čitateljski maraton pod nazivom “Minuta za čitanje” u koji su se uključile hrvatske knjižnice. Mnoge od njih održale su uživo brojne čitalačke akcije, a među njima je i belišćanska knjižnica.

Održane su dvije pričaonice za polaznike vrtića Maslačak iz Belišća, mališani su slušali priče hrvatskih autora pod motom “Ajmo se hrvati s knjigom”, koji je ujedno i moto cjelokupnog Mjeseca knjige. Svaka od pročitanih slikovnica prenijela im je snažne pouke bitne za njihovo djetinjstvo i odrastanje. Za djecu su još osmišljene kreativne radionice i to u suradnji s Ivanom Kopić i  Bojanom Rečica.

Vrhunac aktivnosti predstavljala je promocija nove televizijske serije “Šutnja”, snimljene po romanu osječkog novinara i pisca 
Drage Hedla. Belišćani ga, prije  svega, poznaju kao kolumnista iz Belišćanskog lista, a upoznati su i s njegovim novinarskim radom i iz brojnih nacionalnih novina. Upravo je Belišćanima Hedl omogućio da prvi u Hrvatskoj saznaju zanimljive detalje o snimanju kriminalističke dramske serije “Šutnja”.

Redatelj serije je nagrađivani hrvatski redatelj svjetskoga glasa Dalibor Matanić, a serija je snimljena u koprodukciji hrvatske 
producentske kuće Drugi plan, njemačke kuće Beta film i rusko-ukrajinske producentske agencije Star Media. Cjelokupna 
domaća publika pak moći će seriju pogledati krajem ove godine ili početkom 2022. na HRT-u.

Gost Stipe Božić

I na samom kraju Mjeseca knjige,  u  Knjižnici je gostovao najuspješniji hrvatski i svjetski poznat alpinist Stipe Božić, koji ne samo da je alpinist nego je i fotograf, putopisac, filmski snimatelj i redatelj. U gotovo punoj Velikoj vijećnici grada Belišća, Stipe Božić održao je svoje putopisno predavanje o  Everestu.

Predstavljena je i knjiga “Strategijska obrambena operacija ’91./’92. godine”, koju su napisali umirovljeni general Vinko Vrbanac i umirovljeni brigadir Stjepan Antolašić. Ovo događanje osmišljeno je upravo za kraj Mjeseca hrvatske knjige, a prigodno u  studenom, kada se obilježavaju sjećanja na Domovinski rat.