Izbornik
Naslovnica Gradovi Čakovec
Bespovratna sredstva

Bolnice dobivaju 135 mil. kn: skratit će se liste čekanja i broj dana ležanja

Opća bolnica Čakovec
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Čakovcu i Varaždinu odobreno po 50, a Koprivnici 35 milijuna kuna, no najavljuju se i dodatna velika ulaganja iz drugih izvora

U tri bolnice na sjeveru Hrvatske, u Čakovcu, Varaždinu i Koprivnici, stiže čak 135 milijuna kuna bespovratnih sredstava! Dobra je to vijest za kraj u kojem su građani često samodoprinosom i iz lokalnih prihoda podizali bolničke zgrade i kupovali skupu opremu. Pacijenti bi već krajem ove godine trebali početi osjećati poboljšanje zdravstvenih usluge, no najveći dio investicija završit će iduće i 2019. godine, dok će se neke protegnuti i do 2021.

- Ovo je najveći iznos bespovratnih sredstava koje je bolnica dobila ikad u povijesti! - zadovoljan je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec kirurg Robert Grudić s financijskom injekcijom od 50 milijuna kuna, s time da čak 85 posto dolazi iz Europskog fonda za regionalnog razvoj, a preostalih 15 posto iz državnog proračuna, uz još 15 milijuna kuna iz proračuna Međimurske županije.

Zahvaljujući tom novcu riješit će se 60 posto infrastrukturnih problema bolnice. Već za otprilike mjesec dana mogli bi početi radovi na rekonstrukciji Kirurgije I., a do kraja godine nabavit će se veća količina medicinske opreme.

- Dakle, pacijenti bi prve pogodnosti od investicije trebali osjetiti već potkraj godine - očekuje ravnatelj Grudić. U paviljon poznat kao "stara interna" smjestit će se odjel za fizikalnu terapiju, centralna dnevna bolnica s kemoterapijom, odjel za psihijatriju i psihijatrijska dnevna bolnica. Za opremu će se izdvojiti preko 30 milijuna kuna.

Pedeset milijuna kuna bespovratnog uložit će se u izgradnju i opremanje dnevne bolnice u OB Varaždin. Smanjit će se tako pritisak na odjelima za oko deset posto, skratiti liste čekanja i broj dana ležanja u bolničkim krevetima.

Nemaju MR uređaj

- Bolnica je poznata po tome što većinu poslova odrađuje upravo kroz dnevne bolnice preko kojih prođe 50 posto obrađenih pacijenata - istaknuo je ravnatelj varaždinske bolnice Nenad Kudelić.

U Općoj bolnici Tomislav Bardek u Koprivnici do srpnja 2019. godine uložit će se 35 milijuna kuna. Obnavljat će se više odjela, a investicija bi trebala završiti do srpnja 2019. Župani tih triju županija najavljuju i dodatna ulaganja iz drugih izvora teška više desetaka milijuna kuna.

Među najvećima je svakako energetska obnova objekata OB Varaždin, vrijedna 83,5 milijuna kuna. Građane zanima i kad će se nabaviti barem jedan uređaj za magnetsku rezonancu, kakav zasad na sjeveru ima samo privatna poliklinika Medikol u Čakovcu. Zanimljivo je da sve tri bolnice, nevezano za ovih 130 milijuna kuna, planiraju kupiti MR uređaj.

U Varaždinu vjeruju da će stići već - ove godine. Ravnatelj Kudelić za Večernji list kaže da će se MR nabaviti novcem iz EU fondova, preko Ministarstva zdravstva koje je raspisalo natječaj za nabavku tog uređaja za sedam bolnica, među kojima je i varaždinska. Međimurski župan Matija Posavec očekuje MR u 2018., dok u koprivničkoj bolnici govore o "bliskoj budućnosti". Za nadati se da se će se do završetka velikih investicija zaustaviti odljev liječnika, posebno iz Koprivnice iz koje je navodno otišao veći broj anesteziologa. Komentar ravnatelja Mate Devčića nismo uspjeli dobiti jer se nije javio. Nakon ulaganja u tri bolnice top tema bit će i njihovo  tzv. funkcionalno povezivanje i spajanje.