Izbornik
Naslovnica Gradovi
Porezna reforma

Bosančić: U početku ćemo izgubiti, ali 2024. vratit ćemo se na početne pozicije

Gradonačelnici Vinkovaca i Otoka, Ivan Bosančić i Josip Šarić, obojica iz HDZ-a, poručili su na konferenciji za novinare da se nitko ne treba plašiti najavljene porezne reforme
Foto: Branimir Bradarić
Vinkovci podržavaju najavljenu poreznu reformu. Nitko neće osjetiti nedostatak sredstava u proračunu jer neće biti zakinutih, a ni cijene komunalnih usluga neće rasti zbog porezne reforme

Gradonačelnici Vinkovaca i Otoka, Ivan Bosančić i Josip Šarić, obojica iz HDZ-a, poručili su na konferenciji za novinare da se nitko ne treba plašiti najavljene porezne reforme rekavši kako je to prilika da kao gradovi i općine pokažu solidarnost i interes za viši standard sugrađana.

Gradovi imaju instrumente
- Što se najavljene porezne reforme tiče, reći ću za grad Vinkovce da će stopa poreza na dohodak ostati ista, odnosno iznosit će i dalje 20 posto. U prvi tren sigurno ćemo nešto izgubiti u proračunu, no gledajući koliko gospodarski rastemo, vjerujemo da ćemo se već u 2024. godini vratiti na početne pozicije - rekao je Bosančić.

Govoreći o reformi, kazao je da gospodarska djelatnost u ovom trenutku na području Vinkovaca ima snažne stope rasta te da to dopušta rasterećenje građana. Podsjetio je i na instrumente koje gradovima i općinama omogućava Vlada RH raznim fondovima i drugim modelima financiranja. Podsjetio je i da su u proteklom vremenu ostvareni značajni prihodi iz fondova EU, a tu je i odobreni ITU mehanizam kojim će Vinkovci, Otok i općine partneri koristiti znatna sredstva pa u sljedećem razdoblju Grad Vinkovci ne bi trebao znatnije osjetiti porezni manjak u proračunu.

- Nitko neće osjetiti nedostatak novca u proračunu jer neće biti zakinutih. Ni cijene komunalnih usluga neće rasti zbog porezne reforme. Najvažnije je da će našim sugrađanima rasti plaće, osobni odbitak i porezi bit će niži pa već u tom dijelu mogu očekivati veću plaću. Cilj i svrha same porezne reforme, uz autonomiju gradovima i poticanje gospodarstva, u ovom trenutku je veći neto našim sugrađanima. Prvi put nam je omogućeno ono što volimo naglasiti da moramo postati menadžeri grada i pozitivno se natjecati s drugim gradovima kako biti jeftiniji na tržištu rada, pristupačniji za investitore i učiniti svoj prostor boljim u odnosu na drugoga - rekao je Bosančić.

Gradonačelnik Otoka Josip Šarić poručio je oporbi, gradonačelnicima koji s negativnim komentarima i prijeporima govore da će izgubiti određena sredstva, da svaki proračun unutar sebe ima toliko prostora da dio koji će izgubiti mogu pokriti tako da određene troškove smanje i omoguće rast plaća sugrađanima.

Uštede unutar proračuna
- Ne moraju dizati porez na dohodak, neka ostane koliki jest, kao i kod nas, i neka unutar svog proračuna uštede na onim stvarima koje trenutačno nisu prioritet i pomognu građanima - rekao je Šarić.

Prema procjenama, Grad Otok će radi ove reforme imati gubitak od oko 100.000 eura, a Vinkovci oko 2,5 milijuna eura. Procjenjuje se da će neto plaće građana porasti oko pet posto.

NABAVLJENA i ugrađena oprema koristit će se za proučavanje i razvijanje metoda mriještenja europske plosnate kamenice Projekt ARGOS za unapređenje akvakulture i ribarstva u Jadranu provode županije i regije s obje strane Jadrana Mrijestilište na kojem će se proučavti europska plosnata kamenica Najuspješnija bila je ekipa PIS SISAK koju čine Jakov Janušić, Mateo Novosel i Antonio Blažinčić iz Tehničke škole Sisak te učenici Strukovne škole Patrik Cerovac i Marko Milković Predstavilo se 10 tvrtki iz područja videoigara Gejmomanija - 34 igrača na natjecanju u videoigrama Novac je spreman za ukupno 100 projekata socijalnih, zdravstvenih, humanitarnih i braniteljskih udruga, a najviše su dobile udruge koje se brinu za umirovljenike i osobe starije životne dobi Novac za 100 projekta socijalnih, zdravstvenih, humanitarnih i braniteljskih udruga Udrugama 374.000 €: Najmanje što možemo jest da vas financijski podržimo