Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

"Branitelji nisu mrtvi, oni su naša živa baština koju poštujemo"

storyeditor/2024-08-09/Vijenci_2.jpg
1/2
Foto: Grad Vinkovci Vijence su položila brojna izaslanstva grada, županije i udruga

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja poginulim i nestalim braniteljima i u Vinkovcima je obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 29. obljetnica vojno-redarstvene akcije Oluja.

– Okupili smo se ovdje kako bismo odali dužno poštovanje svim hrvatskim braniteljima koji su dali svoje živote u bilo kojem dijelu Hrvatske, koju su branili od 1991. do 1995. godine. Ponosni smo na njih i zahvaljujemo im. Oni nisu mrtvi, oni su za nas živi, oni su naša živa baština koju poštujemo i koje se sjećamo, koju moramo prenositi na naše mlade da bismo pokazali koliko su se hrvatski građani kroz povijest borili da bismo imali ovu lijepu zemlju, jednu od najljepših na svijetu – rekao je tom prilikom predsjednik Gradskog vijeća Vinkovaca Mladen Karlić.

Vlado Smolčić iz Koordinacije braniteljskih i stradalničkih udruga Vukovarsko-srijemske županije rekao je kako misli da je za branitelje, kao i za cijelu Hrvatsku, ovo najveći praznik kada se slavi jedinstvo, zajedništvo i snaga koje su pokazali Hrvatska vojska i državno vodstvo zbog čega se u jednom vrlo kratkom vremenu oslobodio taj dio Hrvatske.

Vijence su položila brojna izaslanstva grada, županije i udruga
Foto: Grad Vinkovci Vijence su položila brojna izaslanstva grada, županije i udruga

– Ovdje u Vinkovcima naše su postrojbe imale svoju pripremu u slučaju protuudara s mirkovačke strane i iz naših okupiranih sela. I ovdje se vidjela ta jedna snaga i jedinstvo među braniteljima, među civilima, među svima nama koji smo bili ovdje i vidjela se velika želja da se oslobodi i ovaj naš, istočni dio Hrvatske. Hrvatska vojska tada je već bila formirana, imala je svoju glavu i rep, imala je snagu i moć. Hvala Bogu, zahvaljujući pokojnom predsjedniku Tuđmanu, do oslobađanja istočnog dijela Hrvatske došlo je na miran način, ali smo bili svi spremni krenuti i osloboditi i taj dio – rekao je Smolčić.

Ovim povodom u Vinkovcima su vijence položili i svijeće zapalili predstavnici Koordinacije braniteljskih i stradalničkih udruga VSŽ-a, predstavnici Grada Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske županije, Hrvatske vojske, Policijske uprave vukovarsko-srijemske, Povijesnog i sportskog društva "Hrvatski sokol" Vinkovci te članovi Moto kluba Gladijator Vinkovci

storyeditor/2024-08-09/cazma_a_sortirnica.jpg Čazma bilježi znatan pad u količini prikupljenog miješanog komunalnog otpada Dobro razvrstavanje otpada čuva okoliš i smanjuje troškove svima storyeditor/2024-08-09/PXL_180823_102355608.jpg Festival 'Vino u Tvrđavi Brod' od 17. do 24. kolovoza Bogat program za sve ljubitelje vina i dobre zabave storyeditor/2024-08-09/zaposlenost_gradovi_A.jpg Podravsko središte ima jaku industriju Podravka i Koprivnica rasturaju: snažan rast zaposlenosti u gradu