Izbornik
Naslovnica Gradovi Slavonski Brod
Novi gradski pilot-projekt ispunio očekivanja

Brođani će se autobusima još četiri godine voziti besplatno

storyeditor/2024-06-03/PXL_051221_90986572.jpg
05.12.2021., Slavonski Brod - Prvi autobusi s putnicima stigli na novi moderni autobusni kolodvor u Slavonskom Brodu. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Dosadašnji pilot-projekt besplatnog javnog gradskog prijevoza u Slavonskom Brodu koji traje od 1. travnja do 30. lipnja vrijedit će za četverogodišnje razdoblje nakon što se provedu svi postupci javne nabave i sve postane formalno. Pokazalo se, naime, da interes građana za ovu mjeru itekako postoji, pa su je u Gradu odlučili produljiti.

Podsjetimo, u gradskoj su se upravi prije nekoliko mjeseci odlučili na uvođenje pilot-projekta besplatnog prijevoza za sve građane, što podrazumijeva da više nitko ne mora plaćati prijevoz u javnim gradskim autobusima. Bio je to velik iskorak u poboljšanju uvjeta gradske mobilnosti, ali i doprinos smanjenju onečišćenja u gradu.

– Želimo vidjeti koliko su Brođani i svi drugi koji dolaze u naš grad zainteresirani za besplatan javni gradski prijevoz. Želja je da građani što manje koriste automobile. Na taj se način smanjuje zagađenje, a isto tako manji su izdaci za kućni budžet. Neće više morate kupovati toliko benzina niti plaćati parkiranje i tražiti mjesta koja je ponekad teško naći, pogotovo u vrijeme izvođenja građevinskih radova – rekao je tada gradonačelnik Mirko Duspara.

Osim što je postao besplatan, javni gradski prijevoz je, umjesto u prijašnjih sedam, organiziran u osam gradskih linija. Uvedena je nova, tzv. kružna linija s više od 16 polazaka dnevno, koja nadopunjava najfrekventnije lokacije u gradu. Za te su potrebe označena i nova autobusna stajališta na kolnicima u ulicama u kojima ih dosad nije bilo. Na autobusnim stajalištima gdje je postojala mogućnost postavljeni su i vozni redovi. 

 

storyeditor/2024-06-03/PXL_070524_114188571.jpg Godišnja pretplata je samo 26,54 eura Javni bicikli po simboličnoj cijeni na 10 lokacija u gradu slavonski brod Uz poticaje do solarnih elektrana i 90 posto nižih računa za struju DODJELA NAGRADA U SL. BRODU Ljudi koji su svojim radom i djelima dokazali veličinu i učinili svoj grad ponosnim