Izbornik
Naslovnica Gradovi Čazma
Bespovratna sredstva na natječaju Ministarstva kulture

Čazmi 2,6 milijuna kuna za obnovu Gradskog muzeja

Foto: Čazma
Zgrada čazmanskog muzeja prostorno je vezana uz kulturno-povijesnu staru jezgru grada koja je kao urbana cjelina također zaštićeno kulturno dobro, a sagrađena je u drugoj polovini 18. stoljeća na sjeveroistočnom dijelu arheološkog lokaliteta Gradina, koji se zadnjih trinaest godina sustavno istražuje

Centar za kulturu, Gradski muzej Čazma, dobio je na natječaju Ministarstva kulture i medija bespovratna financijska sredstva u iznosu od 2.597.500,00 kuna za provedbu mjera zaštite kulturne baštine. Projekt je pripremila Razvojna agencija Čazma, u suradnji s Centrom za kulturu, a natječaj se financira iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Planirani početak aktivnosti koje će se provoditi na obnovi i zaštiti čazmanskog muzeja je 1. listopada dok se završetak očekuje 1. svibnja sljedeće godine. Zgrada čazmanskog muzeja prostorno je vezana uz kulturno-povijesnu staru jezgru grada koja je kao urbana cjelina također zaštićeno kulturno dobro. Sagrađena je u drugoj polovini 18. stoljeća na sjeveroistočnom dijelu arheološkog lokaliteta Gradina koji se zadnjih trinaest godina sustavno istražuje, uz prateće konzervatorsko-restauratorske radove. Zgrada je imala muzejsku funkciju sa stalnim  muzejskim postavom od 1958. do 2007. godine.

– S obzirom na to da je zgrada ruševna i u lošem stanju pa takva predstavlja potencijalnu opasnost za prolaznike, nužna  je njezina sanacija. Planiranom cjelovitom obnovom objekta stvorili bi se uvjeti  za ponovni prihvat muzejske funkcije sa stalnim izložbenim postavom. Gradski muzej Čazma time, sukladno djelatnosti koju obavlja, u konačnici dobio i svoj adekvatni radni prostor – rekla je ravnateljica Centra za kulturu, Gradskog muzeja Čazma Maja Cepetić Rogić.