Izbornik
Naslovnica Gradovi Bakar
u godinu dana

Uštedjeli 1,5 milijuna kuna i to sve na plaćama gradskih službenika

1/2
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
– Mi nismo nikome smanjili plaću što je trend nekih populističkih političara. Jednostavno smo racionalizirali broj zaposlenika, zabranili nova zapošljavanja u gradskoj upravi, a uvođenjem digitalizacije u gradsku upravu planiramo dodatno smanjiti broj radnih mjesta

Da se boljom organizacijom i kvalitetnim upravljanjem može podići standard javnih usluga, a istovremeno uštedjeti i investirati novac kako bi se stvarala nova vrijednost, razvijalo gospodarstvo i u konačnici otvarala radna mjesta, dokazao je Grad Bjelovar nedavno objavljenim rezultatima vođenja grada.

Čelnici su uštedjeli 1,5 milijuna kuna u godinu dana i to sve na plaćama gradskih službenika.

Bjelovar Proslava Za Dan grada Neno Belan, Mladen Grdović

Stimulacije za zaposlenike

Vodstvo Grada Bjelovara na čelu s gradonačelnikom Dariom Hrebakom od početka mandata povuklo je nekoliko poteza, poput pooštravanja uvjeta za dobivanje socijalne pomoći, postavljanja Bjelovara na visoko mjesto ljestvice povlačenja europskih sredstava te odluke da grad postane ‘tax free’ zona.

Posljednji, ali ne i manje važan, upravo je velika ušteda na radnim mjestima unutar gradske uprave, mjesečno od 50 do 70 tisuća kuna. U rujnu 2017. godine trošilo se 1,128.261,50 na plaće, a u rujnu ove godine isplaćeno je 1,028.914,084.

– Mi nismo nikome smanjili plaću što je trend nekih populističkih političara. Jednostavno smo racionalizirali broj zaposlenika, zabranili nova zapošljavanja u gradskoj upravi, a uvođenjem digitalizacije u gradsku upravu planiramo dodatno smanjiti broj radnih mjesta.

Nebrojeno puta sam rekao, a iza toga i dalje stojim - ne možemo modernu gradsku upravu graditi na potrošenom birokratskom modelu iz prošlog stoljeća – objasnio je gradonačelnik Hrebak dodavši kako su umjesto smanjenja plaća, uveli stimulacije na plaću i one zaposlenike koji naprave dodatan posao i posebno su uspješni nagrađuju s 1000 kuna stimulacije.

Božica Balenović Duračić Akcija udruge Knit a Square Za osmijeh djece s dalekog juga Afrike heklane lutkice Bjelovarčanke Božice

Konkretnije objašnjenje o uštedi kaže kako se do iznosa od milijun i pol kuna došlo uzimajući u obzir da pet djelatnica koje rade na projektima EU dobrim dijelom plaća EU. U novcu to iznosi 78 posto od njihovih plaća, odnosno 595 tisuća kuna u godinu dana. U tom su sektoru, naglašava Hrebak, posebno uspješni te je u planu i daljnje iskorištavanje europskih sredstava.

Što više projekata EU

Prošle je godine Grad izvukao 44 milijuna kuna, a ove se godine taj iznos popeo na 127 milijuna te upravo tu vide nastavak svoje vizije.

–Računica je jasna, što više projekata EU, osim što se diže standard življenja u Bjelovaru, smanjuje se i trošak plaća. Također, do kraja mandata plan je uštedjeti više od 2,5 milijuna kuna na plaćama. Štedi se kada novca ima, a ne poslije kada dođe gospodarska kriza. Konkretno, mi danas na četiri kune dobivene iz fondova EU moramo osigurati jednu kunu iz gradske blagajne.

Brza cesta Bjelovar-Virovitica O brzoj prometnici Bjelovar–Virovitica–T. Polje Cesta koja život znači za razvoj gospodarstva dviju županija

S obzirom na to koliko projekata EU Bjelovar danas provodi, polako nam nestaje i ta naša jedna kuna – pojašnjava Hrebak. Ušteđeni novac, tvrdi gradonačelnik, uložit će u IT industriju u Bjelovaru, digitalizaciju gradske uprave, kao i razvoj gradskog veleučilišta.

– Hrvatska treba redizajn i s postojećim novcem građani trebaju dobiti bolju uslugu javnog sektora. Oni koji vas plaše “liberalnim” politikama obično imaju neki svoj interes koji štite, a koji, na kraju krajeva, plaćamo svi, umjesto da svi profitiramo – zaključio je Hrebak.