Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
“Stoljeće je iza nas”

Cibalia slavi 100 godina postojanja, slavit će se do lipnja

Foto: Branimir Bradarić
Predsjednik Kluba Mijat Kurtušić za 31. svibnja najavljuje održavanje svečane akademije na kojoj će biti prikazan i dokumentarni film

U Hrvatskoj postoji na stotine nogometnih klubova, ali je malo onih koji se mogu pohvaliti da postoje 100 godina. Jedan od takvih je i HNK Cibalia, klub koji predstavlja svojevrsni nogometni i sportski brend i klub koji je kroz povijest dao mnoštvo velikih igrača. Povodom prvih 100 godina postojanja uprava kluba i navijači organizirali su niz događanja kako bi na pravi način proslavili rođendan.

Najavljen je bogat program na sedmim Rimskim danima Rimski dani – povratak 2000 godina u prošlost Uz rimske vojnike i barbari, borbe gladijatora...

Pod sloganom “Probudi se, grade moj, uskoro će 100”, a u organizaciji najvjernijih navijača kluba – Ultrasa, započelo je obilježavanje 100. obljetnice osnutka HNK Cibalia koje će potrajati sve do lipnja.

Služena i sveta misa

U povodu velike obljetnice na stambenoj zgradi u središtu Vinkovaca, na mjestu nekadašnjeg hotela Slavonija u kojem je 1919. godine donesena odluka o osnutku Cibalije, otkrivena je spomen-ploča na taj događaj. Spomen-ploču otkrili su najmlađi član i najstariji živući nogometaš Cibalije, Ante Banožić i Antun Turda te Stevo Bogdan i Mijat Kurtušić. Ultrasi su taj događaj popratili bakljadom i gromoglasnom pjesmom i skandiranjem odanosti klubu. U crkvi sv. Euzebija i Poliona prethodno je služena sveta misa kojoj su pored igrača, navijača i vodstva Cibalije nazočili i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

– Čestitke svima koji vole Cibaliju i grad na Bosutu. 100 godina tradicije nije mala stvar ni u sportu ni u bilo čemu drugome, a mi se možemo podičiti da smo 100 godina u nogometu, da u nogometu Vinkovci i Cibalia nešto znače, da imaju svoje ime i prezime i na taj način svim Vinkovčanima, svim Ultrasima i svima onima koji vole Vinkovce i Cibaliju čestitam jubilarni 100. rođendan i nadam se da ćemo vrlo brzo doći u prvoligaško društvo gdje i zaslužujemo biti – rekao je Bosančić.

Ministrica Žalac gradonačelniku Bosančiću uručila Odluku kojom Grad ulazi u ITU program Vinkovci u društvu Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka, očekuju milijune iz EU

U možda i najtežim trenucima za klub za predsjednika je izabran Mijat Kurtušić koji je rekao kako mu predstavlja izuzetnu čast voditi klub koja se može pohvaliti sa 100 godina postojanja. Podsjetio je kako je klub preuzeo u trenutku kada u svlačionici nisu imali nijednoga igrača i kada je klub, izbacivanjem u 3. HNL, bio u raspadu.

– Cibalia je danas na putu oporavka. Četiri kola prije kraja prvenstva osigurali smo prvo mjesto i s obzirom na to kako smo zadovoljili sve uvjete, siguran sam da ćemo igrati u 2. HNL. Na nama svima je da klub dodatno podignemo i vratimo na stare staze slave kada su u Vinkovcima „padali“ najveći domaći klubovi. Znamo koliko Cibalia kao klub znači Vinkovcima i ovom dijelu Hrvatske, ali i hrvatskom nogometu – rekao je Kurtušić. Najavio je i da će u sklopu proslave 31. svibnja biti održana svečana akademija Cibalije na kojoj će se okupiti bivši i sadašnji igrači, treneri kao i svi prijatelji kluba. Tom prilikom bit će prikazan i dokumentarni film pod nazivom „Stoljeće je iza nas“, a bit će uručena i priznanja.

Odluka Gradskog vijeća Za nabavu radnih bilježnica i školskog pribora 2,1 milijun kuna

Ulazak u 2. HNL

– Kruna cijele proslave ipak će biti ulazak Cibalije u 2.HNL i vraćanje na najvišu nogometnu scenu u Hrvatskoj – kazao je Kurtušić.

Kao jedan od najvećih uspjehe kluba spominje se 1982. i ulazak u prvu ligu bivše države. Najveći uspjeh u povijesti kluba bilo je nastupanje u finalu Hrvatskog nogometnog kupa 30. svibnja 1999. godine. U sezoni 2009./2010. Cibalia je osvojila 3. mjesto sa samo 5 bodova zaostatka za prvakom Dinamom. Slijedom ostvarenih rezultata u tri navrata Cibalia je nastupala i u međunarodnim natjecanjima, a posljednji put to je bilo 2010. godine. 

Nekadašnje ruglo grada pretvoreno je u moderno i lijepo uređen trg s fontanom, travom, ukrasnim grmljem, rasvjetom Hrvatske šume za 1,5 milijuna obnovile trg u središtu Vinkovaca Trg Oriona ponovno je ukras grada, za 2-3 godine to će biti i PIK-ova zgrada