Izbornik
Naslovnica Gradovi
Trgovačko – ugostiteljska škola u Karlovcu

'Čim pošalju životopis i molbu, odmah nađu posao'

Trgovačko-ugostiteljska škola u Karlovcu
1/5
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Ravnatelj karlovačke Trgovačko – ugostiteljske škole Damir Pleša kaže da je zanimanje turističko-hotelijerskog komercijaliste iznimno tražen pa ne čudi stoga što škola dobija upite ugostitelja i hotela od Dubrovnika, do Opatije i Savudrije

- Naši se učenici, posebno ugostitelji, odmah po završetku školovanja mogu zaposliti; neki u restoranima u kojima su tijekom školovanja bili na praksi i poslodavac ih želi zadržati, a većina na Jadranu. Naime, lani smo već u proljeće, a sigurno će tako biti i ove godine, dobili upitnike niza ugostitelja s Jadrana koji se raspituju koliko imamo učenika ugostitelja, kada završavaju školovanje i svatko od učenika tko im pošalje životopis i molbu svakako će biti zaposlen. Na kraju je sve na učenicima, na njihovoj odluci hoće li raditi u županiji, na Jadranu ili će van Hrvatske, na što se također neki odlučuju – priča nam Damir Pleša, ravnatelj karlovačke Trgovačko – ugostiteljske škole koja ima 350 učenika od čega njih 175 ugostitelja, dakle konobara, kuhara, slastičara.

Srednja škola Duga Resa jedina u Karlovačkoj županiji ima program za zanimanje puškar Ukinuli smjerovi za puškare i šumare Hit zanimanje sad je – out iako učenike čeka plaćena praksa i siguran posao

Ta, te zanimanje turističko-hotelijerskog komercijaliste iznimno su traženi pa ne čudi stoga što škola dobiva upite ugostitelja i hotela od Dubrovnika, do Opatije i Savudrije .

- Školujemo i prodavače i komercijaliste za koje također ima posla, ali problem je kod konobara i prodavača što često i ljudi s drugim zanimanjima rade taj posao. Ipak, kuhara, konobara i slastičara nikada dovoljno – dodaje ravnatelj Pleša.

Kako i ne bi bili zanimljivi tržištu rada kada su slastice i jela iz Trgovačko – ugostiteljske škole među najboljima u gradu. Pripremaju jela, cateringe, a u ovo su fašničko vrijeme nerijetko redovi u školskom restoranu zbog krafni.

- Napravimo ih dnevno od 50 do 250 komada, ovisno o tome koliko učenici imaju drugih obveza i narudžbi. Krafne radimo po tradicionalnoj recepturi i pečemo na palminom ulju; tada nema teških mirisa u kuhinji i krafne manje upijaju masnoću – priča nam Zlatko Maglić, mentor koji mladim kuharima iz prvog razreda u kojem su 24 učenika, i to Ivanu Blaževiću, Ani Obajdin, Matiji Dudukovčiću i Mariji Goršić, pomaže i pojašnjava kako ispeći krafne da imaju i poznatu crtu po sredini.

Županija se odrekla vlasništva nad zgradom škole

Mentorica Marina Kružić kaže da učenike podučavaju tradicionalnim receptima u kojima nema aditiva, već se koriste domaće i zdrave namirnice.

- Jaja, brašno, mlijeko, vanilin šećer, malo ruma i svježi kvasac u kocki; dakle stavljamo sve ono što se i inače stavlja u krafne i pazimo na vrijeme dizanje tijesta – pojašnjava mentorica. I dok kuhari rade najpopularnije krafne u gradu, u drugoj kuhinji slastičari pripremaju ukusne torte....

Dan strukovnog obrazovanja Karlovac Dan strukovnog obrazovanja Tržište vapi za njima, a škola nije upisala niti jednog učenika za ova zanimanja građevinari porast tvrtki koje se bave graditeljstvom i projektiranjem Spremni stipendirati i osigurati posao onima koji se odluče za tražena zanimanja Građevinski radnik Međimurska županija Kreće osposobljavanje radnika za dva zanimanja kojih najviše nedostaje