Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
Hrvatski zavod za zapošljavanje manifestaciju organizira u sedam gradova

Dani poslova: Osijek bilježirekordno visoku zaposlenost

UZ DIREKTNO povezivanje poslodavaca i nezaposlenih osoba omogućuje se bolja usklađenost ponude i potražnje jačanjem partnerstva za zapošljavanje i pridonosi razvoju gospodarstva
1/2
Foto: Osijek
Na Danima poslova Hrvatskog zavoda za zapošljavanje održanim u osječkom Kulturnom centru predstavilo se 18 tvrtki iz cijele Hrvatske

Dani poslova Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na kojima se predstavilo 18 tvrtki iz cijele Hrvatske, održani su proteklog tjedna u Kulturnom centru u Osijeku.

Riječ je o aktivnostima kojima Hrvatski zavod za zapošljavanje nastoji direktno povezati poslodavce i nezaposlene osobe te omogućiti bolju usklađenost ponude i potražnje jačanjem partnerstva za zapošljavanje te na taj način pridonijeti razvoju hrvatskog gospodarstva.

Rast gospodarstva

Uz ravnatelja HZZ-a Antu Lončara, Dane poslova posjetili su i zamjenica osječkog gradonačelnika Jasenka Crnković i zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić.

Lončar je kazao kako Hrvatski zavod za zapošljavanje Dane poslova organizira u sedam hrvatskih gradova i dodao da su ovim aktivnostima usmjereni prije svega prema učenicima završnih razreda srednje škole, studentima i nezaposlenim osobama.

Foto: Osijek

Naglasio je i kako je u HZZ-u registrirano 118.000 nezaposlenih te da u posljednjih nekoliko godina bilježe snažan pad nezaposlenosti "kao rezultat sve snažnijeg gospodarskog rasta u Hrvatskoj". I ove će godine, napominje, trebati velik broj osoba za rad tijekom turističke sezone na Jadranu, pri čemu će se okrenuti aktivaciji dugotrajno nezaposlenim osobama i ranjivim skupinama. Osijek u zadnje dvije godine, istaknuto je, bilježi snažan rast zaposlenih, kao i pad broja nezaposlenih. Tako je na dan 31. prosinca 2023. u Osijeku evidentirano 52.073 zaposlene osobe, odnosno 1975 zaposlenih više u odnosu na prosinac 2021.

Također, zabilježen je i velik pad broja nezaposlenih osoba. Tako ih je u prosincu 2023. evidentirano 3546, odnosno 861 osoba manje u odnosu na prosinac 2021. godine.

– Osijek bilježi rekordnu zaposlenost te rekordno nisku nezaposlenost. Ovakvi sajmovi poslova i predstavljanje poslodavaca, ne samo naših lokalnih i regionalnih nego s područja cijele Hrvatske, daju uvid u tržište rada svim našim građanima koji su i dalje u potrazi za poslom, kao i našim učenicima i studentima – kazala je dogradonačelnica Crnković.

Izvrsna suradnja

Naglasila je i izvrsnu i blisku suradnju Grada Osijeka sa Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera, kao i s HZZ-om.

Zamjenik župana Josip Miletić rekao je kako Osječko-baranjska županija godinama provodi različite programe poticanja zapošljavanja, od edukacija i seminara pa sve do prekvalifikacija, osobito za deficitarna zanimanja. Dodao je kako Osječko-baranjska županija trenutačno bilježi gotovo 93.000 zaposlenih, što je 1737 osoba više nego 2022. godine te oko 14.000 nezaposlenih.

ČLANOVE Savjeta o planiranim je aktivnostima upoznala Ksenija Čuljak, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Naglasak na izradi županijskog Socijalnog plana za trogodišnje razdoblje Za provedbu novog projekta Zaželi županija daje 65.000 eura NA GLAVNOM osječkom trgu podignuta je zastava s logotipom 112 Dan jedinstvenog europskog broja za žurne službe Čak 89 posto građana u hitnim slučajevima biralo bi 112 O dvorani u Bregani priča se otkako sam pohađala osnovnu školu, kazala je P. Škrobot. Izrađena je projektna dokumentacija i ishođena građevinska dozvola, a projekt Kapaciteti se šire, Bregana dobiva novu dvoranu Za gradnju škola i vrtića milijunska sredstva iz EU fondova