Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Gradonačelnik dodijelio je ugovore za organizaciju sportskih manifestacija

Djeci s posebnim potrebama treba jednaka prilika da se bave sportom

storyeditor/2024-05-02/Ugovori_sport_manifestacije.JPG
Foto: Grad Dubrovnik Predstavnicima sedam dubrovačkih sportskih klubova gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković uručio je ugovore za sportske programe za osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju za 2024. godinu
Grad Dubrovnik dodijelio po 100.000 eura za sportske manifestacije i programe aktivnosti osoba s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju

Predstavnicima sedam dubrovačkih sportskih klubova gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković uručio je ugovore za sportske programe za osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju za 2024. godinu.

Grad Dubrovnik prvi je grad u Republici Hrvatskoj koji je u svom proračunu izdvojio zasebnu stavku za sportske programe osoba s invaliditetom, a koja je od 2022. višestruko rasla.

Povećanje od lani

Sukladno dostavljenim programima ove su godine dodijeljeni ugovori ukupne vrijednosti 96.442 eura, što je u odnosu na prethodnu povećanje za 32 tisuće eura.

– Svake godine imamo sve više zainteresiranih klubova, a na ovaj način Grad potiče klubove na rad s osobama s invaliditetom i djecom s poteškoćama u razvoju te ih na taj način uključuje u rad klubova i sudjelovanje u dostupnim natjecanjima. Pružajući iste mogućnosti za sve i kao društvo pokazujemo svoju zrelost. To je nešto što svakako trebamo graditi i dalje. Osobito je važno da se djeci s posebnim potrebama pruži jednaka prilika, da se u sklopu svojih mogućnosti pridruže nekom sportu i tu ostvare dobre i kvalitetne rezultate – rekao je gradonačelnik Mato Franković u ovoj prigodi.

Svoje su programe na javni poziv ove godine prijavili Tenis klub Dubrovnik, Atletski klub Dubrovnik, Judo klub Dubrovnik 1966., Plivački klub Jug, Stolnoteniski klub Libertas, Judo klub Fortitudo i Taekwon-do klub Shark. Dodijeljenim sredstvima sufinanciraju se aktivnosti poput edukacija stručnog kadra, nabavke sportskih rekvizita i opreme, stručnog rada i natjecateljskog programa sportaša s invaliditetom te potpora perspektivnim mladim sportašima s invaliditetom.

Rekonstrukcija Veslačkog kluba Neptun

Grad Dubrovnik, u skladu sa Strategijom razvoja sporta i sportske infrastrukture 2018. – 2028., nastavlja ciklus ulaganja u sportsku infrastrukturu. Na Orsanu je tijeku gradnja hangara i klupskih prostora za Veslački klub Neptun, za što je u gradskom proračunu osigurano 700 tisuća eura.

VK Neptun, jedan od najdugovječnijih sportskih klubova u Dubrovniku, ovom cjelovitom rekonstrukcijom dobit će kvalitetne uvjete za rad i daljnje ostvarivanje sportskih uspjeha. Ugovor o izvođenju radova vrijedan je 991.726 eura s PDV-om, a planirani rok završetka izvođenja radova je 12 mjeseci.

Uz ovu veliku investiciju, uskoro će započeti i gradnja prvog boćarskog doma Đuro Miletić, kao i cjelovita obnova dvorane u Gospinu polju te gradnja novog nogometnog terena koji će služiti za U12 natjecanja i terena za košarku i badminton.

Gradska uprava u posljednjih je sedam godina pokrenula niz investicija u desetljećima zanemarenu sportsku infrastrukturu. Izgrađena je džudo dvorana u Mokošici, nogometni teren u Gospinom polju, sportska dvorana OŠ Montovjerna, dvorana za borilačke sportove Gospinom polju, obnovljene su sportske dvorane u OŠ Lapad i OŠ Centar. Također, Grad Dubrovnik velikim je sredstvima prije nekoliko godina sufinancirao gradnju hangara Jedriličarskog kluba Orsan. U proračunu Grada Dubrovnika za 2024. izdvojena su i dodatna sredstva za javne potrebe u sportu, a veća su 48,70 posto u odnosu na prethodnu godinu. 

Sufinanciranjem ovakvih programa Grad Dubrovnik želi potaknuti bavljenje sportom osoba s invaliditetom te utjecati na povećanje kvalitete života djece i mladih s invaliditetom provođenjem sportskih programa treninga i natjecanja u sportskim klubovima.

Grad Dubrovnik također kontinuirano podupire organizaciju sportskih priredbi u organizaciji sportskih udruga s područja Grada u svrhu promidžbe sportskih vrijednosti i promocije dubrovačkog sporta na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Tako je gradonačelnik Mato Franković dodijelio i ugovore dubrovačkim sportskim klubovima za organizaciju sportskih manifestacija od važnosti za Grad Dubrovnik, ukupno vrijedne 99.548 eura.

Šire lepezu natjecanja

– Nadamo se da će ovakvih manifestacija u budućnosti biti još više. Svjesni smo koliko sportom možemo širiti turističku sezonu i na taj način dati i dodatni sadržaj ponudi Dubrovnika. Zahvaljujem svim sportskim klubovima koji sudjeluju u ovom programu i što su dio ove priče. Mislim da imamo i prostora za napredak i da trebamo i dalje aktivno raditi na novim idejama i projektima – kazao je gradonačelnik Franković i pozvao sve da se jave s novim idejama koje će širiti lepezu sportskih natjecanja gradu.

Putem javnog poziva za ovu su godinu dodijeljeni ugovori za devet sportskih klubova i priredbe u njihovoj organizaciji: Vaterpolski klub Jug Adriatic osiguranje za Međunarodni vaterpolski turnir Tomo Tournament, Taekwon-do klub Shark za Dubrovnik Open 2024, Triatlon klub Dubrovnik za Dubrovnik Triatlon 2024, Badmintonski klub Dubrovnik za Croatia Valamar junior open 2024, Plivački klub Jug za Plivački miting Zlatni Orlando 2024, Atletski klub Dubrovnik za Otvoreno prvenstvo Dubrovnika u atletici, Jedriličarski klub Orsan za Regatu Slalom Elafita, Šahovski klub Dubrovnik za Adventski Open Dubrovnik 2024 i Stolnoteniski klub Libertas za organizaciju Dubrovnik Open 2024.

Ovaj javni poziv jedinstven je po izvoru financiranja s obzirom na to da se manifestacije sufinanciraju iz dijela prihoda proračuna Grada Dubrovnika od boravišne pristojbe, a odnose se na nacionalna i međunarodna sportska natjecanja koja svojom prepoznatljivošću pridonose ugledu i promociji Dubrovnika.

storyeditor/2024-05-03/VJ_foto__4_.png Od Danice do Jasenovca Parastos za stradale Srbe i sve žrtve logora storyeditor/2024-05-03/a_vrtic_pitomaca_foto_kristijan_toplak.jpg Izdana dozvola Nova zgrada vrtića u Pitomači storyeditor/2024-05-03/PXL_010524_113876249.jpg Okučane su tog dana nadletjela i dva zrakoplova Rafale HRZ-a Bljesak je poput munje pred oluju najavio veliku hrvatsku pobjedu