Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Pula

'Doktorska zgrada' uskoro u novom ruhu

Energetska obnova zgrada u Puli
1/3
Foto: Grad Pula
Gradskim projektom Dolcevita želimo maksimalno sudjelovati i olakšati obnovu pročelja, neovisno što je to obaveza suvlasnika, jer smatramo da su pročelja lice 3000 godina staroga grada - istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić

Najreprezentativniji spomenik kulture u Puli, antička Arena, postepeno dobiva i svoje reprezentativno estetsko okruženje. Uz uređenja serpentine i Ulice Ozad Arene, koji će se u skorijoj budućnosti realizirati u suradnji s Arheološkim muzejom Istre i Konzervatorskim odjelom u Puli, ovih je dana, samo nekoliko metara dalje od spomenika nulte kategorije započelo uređenje bloka zgrada na adresi Istarska 17, 19 i Amfiteatarska 8, priopćili su iz Grada Pule.

Pula Pula Hrvatska škola Veli Vrh proslavila 105 godina

- Uređenje starogradske jezgre jedan je od glavnih prioriteta koji smo si zadali u ovom mandatu. Gradskim projektom Dolcevita želimo maksimalno sudjelovati i olakšati obnovu pročelja, neovisno što je to prvenstveno obaveza suvlasnika, jer smatramo da su pročelja lice 3000 godina staroga grada - istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Uz korištenje sufinanciranja Grada Pule „doktorske zgrade“ kombinirat će i ostale izvore javnog financiranja kao što je to Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost putem projekta „Energetska obnova višestambenih zgrada“ sukladno Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014-2020..

- Riječ je o vrlo zahtjevnoj obnovi budući da je projektna dokumentacija usklađena s konzervatorskim posebnim uvjetima i uvjetima energetske učinkovitosti - istaknuo je pročelnik Ureda grada i direktor Castrum Pula 97 d.o.o. Aleksandar Matić.

Radovi energetske obnove zgrada obuhvaćaju kompletnu sanaciju krova s ugradnjom termo izolacije, sanaciju fasade prema uvjetima konzervatora, kompletnu zamjenu starih drvenih prozora novima, odnosno energetski učinkovitima s troslojnim staklima. Strop prema prizemlju također će se termoizolirati kako bi se provela adekvatna energetska obnova prema uvjetima Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti. Planiranom energetskom obnovom projektirana je ušteda od 69% toplinske energije za grijanje i hlađenje nakon provedene energetske obnove.

Pula među najboljim 'city break' destinacijama Pula ovog ljeta ostvarila nove turističke rekorde

- Pula je turistički grad u kojem se godišnje održi više od tisuću kulturnih manifestacija, a najviše u ljetnim mjesecima kada i Arena postaje centar događanja, zbog čega je bilo potrebno tome prilagoditi radove koji će se završiti prije turističke sezone, odnosno do konca travnja sljedeće godine - istaknuo je Matić.

Za Istarsku 17, 19 i Amfiteatarsku 8 ukupna vrijednost projekta, prema procjeni projektanata, iznosi 2,575.721,88 kn s PDV-om, a od FZOEU osigurana su bespovratna sredstva u iznosu od 1,175.920,62 kn s PDV-om, te dodatnih 178.000 kuna sredstava iz projekta Dolcevita. Izvođač radova odabran na otvorenom postupku javne nabave je tvrtka Navi Coop d.o.o. iz Pule – licencirana od strane Ministarstva kulture. Građevinski stručni nadzor provodit će tvrtka Alfa Inženjering d.o.o. iz Slavonskog Broda, a radove će nadzirati i ovlašteni predstavnik Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela iz Pule.

Projekt Dolcevita sufinancira uređenje zgrada u starogradskoj jezgri, s posebnim naglaskom na Zonu prioriteta u koju spadaju i ove zgrade. Po tom modelu moguće je ostvariti sufinanciranje do čak 50% opravdanih troškova ulaganja po pojedinoj građevini, do maksimalno 100.000 kuna (s PDV-om). Osim toga, omogućeno je i dodatno  sufinanciranje u iznosu od 100% opravdanih troškova ulaganja, do maksimalnih 70.000 kuna (s PDV-om), za radove obnove detalja te sufinanciranje izrade projektne dokumentacije u iznosu do 50% opravdanih troškova ulaganja, do najviše 4000 kuna (s PDV-om) po pojedinoj građevini, koliko se može ostvariti i za provedbu energetskog pregleda i izradu energetskog certifikata građevine.

Kupalište Stoja u Puli Radovi Počela sanacija centralne kupališne zgrade na Stoji Arena Pula strateški projekt Započela realizacije projekta COWORKING Pula