Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Novo reciklažno dvorište u Velikoj Gorici

Donirajte stare stvari, oni će ih popraviti i dati potrebnima

Reciklažno dvorište
Foto: Grad Velika Gorica
Centar će imati i dućan u kojem će se po simboličnim cijenama prodavati stare, ali popravljene stvari, a moći će ih se i donirati

Grad je ishodio građevinsku dozvolu za gradnju novog Reciklažnog dvorišta. Novo RD Velika Gorica zamijenit će postojeće koje se nalazi na lokaciji velikogoričkog „Sajmišta“ u Ulici Ivana Gorana Kovačića, a nalazit će se u budućem produžetku Ulice Franje Boška Kirinčića u Kurilovcu, južno od Sajmišta, na zemljištu koje je UPU-om Velike Gorice određeno kao komunalna zona.

Nagrada za skupljanje smeća športsko-ribolovna udruga odra Iz jezera izvadili 12 tona smeća i dobili 15.000 kn

Bit će i donacije predmeta

Upravni odjel za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja Grada Velike Gorice izdao je Građevinsku dozvolu za građenje građevine infrastrukturne namjene, sustava gospodarenja otpadom – reciklažno dvorište s objektom za zaposlene, centar za ponovnu uporabu (CPU) i pretovarna stanica, 2. skupine, ili kraće: Reciklažno dvorište Velika Gorica. Građevina će se nalaziti uz budući produžetak Ulice Franje Boška Kirinčića prema „istočnoj obilaznici“ Velike Gorice.

Reciklažno dvorište zauzimat će površinu od oko tri tisuće četvornih metara, a u sklopu dvorišta izgradit će se i građevina Centra za ponovnu uporabu, odnosno za proizvode izdvojene iz tokova otpada. Bit će to prva nova građevina takve vrste u Hrvatskoj. Centar će se sastojati od skladišta ulazne robe, radionica za čišćenje i popravke te skladišta i trgovine obnovljenih predmeta spremnih za prodaju. Ova je građevina ključna za ostvarenje prvog stupnja aktivnosti u hijerarhiji kružnog gospodarenja otpadom – izbjegavanja stvaranja otpada i pripreme za ponovnu uporabu.

Susret udomitelja Sve više nedostaje udomiteljskih obitelji, novi zakon pokušat će pomoći

Naime, građani će moći predmete koji im više nisu potrebni, a još su uvijek funkcionalni, kao što je npr. stari namještaj, bijela tehnika, elektronika, odjeća i obuća, posuđe, igračke, knjige i slično, donirati Centru, nakon čega će radnici Centra takve predmete očistiti, popraviti i obnoviti te pripremiti za prodaju po simboličnim cijenama. Centar će predmete moći i donirati potrebitima, odnosno u dobrotvorne svrhe. Na ovaj način izbjegavat će se stvaranje otpada jer će se predmeti vratiti u uporabu prije nego što uopće postanu otpad.

Gorica najnaprednija

Novo reciklažno dvorište bit će primjereno hortikulturno uređeno i uklopljeno u okoliš te će značajno poboljšati standard u odvojenom sakupljanju otpada na području Grada Velike Gorice i pridonijeti ispunjavanju obveza iz Zakona o otpadu, Uredbe o komunalnom otpadu i Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske, o najmanje pedeset posto odvojeno prikupljenog otpada pripremljenog za recikliranje i ponovnu uporabu do 2020. godine. Ured za zaštitu okoliša Grada Velike Gorice će, nadamo se uspješno kao i do sada, investicijska sredstva za izgradnju novog reciklažnog dvorišta pokušati prikupiti iz izvora koji neće dodatno opteretiti postojeću cijenu gospodarenja otpadom. Nedavno je, prilikom posjeta, viša inspektorica zaštite okoliša Ministarstva zaštite okoliša i energetike primijetila da je Velika Gorica najdalje otišla u ispunjavanju ciljeva gospodarenja otpadom od svih gradova i općina.

Velika Gorica podaci fine Prosječna neto plaća u V. Gorici 7059 kuna Zima Velik Gorica spremni za zimu Na zalihama je i 1200 tona soli i 200 tona sipine