Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Susret udomitelja

Sve više nedostaje udomiteljskih obitelji, novi zakon pokušat će pomoći

1/3
Foto: Photo by Xavier Mouton Photographie on Unsplash
U Hrvatskoj je danas 814 djece koja žive u institucijama; 90 ih je mlađe od 3 godine

Već dvadeset i četvrtu godinu Centar za socijalnu skrb organizira susret udomitelja. Susret je ujedno i prilika za zahvalu svim udomiteljskim obiteljima koje su svoje domove otvorile djeci ili odraslima u potrebi. Osim toga, prilika je to i da se progovori o aktualnim temama i problemima, kao i da udomitelji jedni drugima daju savjet i promoviraju ovaj plemeniti poziv.

Velika Gorica Raskošno kićenje Blagdansko ruho dobit će i oba gradska kružna toka

Suradnja s 84 obitelji

Osim brojnih velikogoričkih udomitelja i onih iz šire okolice, na susret u Starom Čiču došli su i državna tajnica Marija Pletikosa, zamjenica župana Nadica Žužak, zamjenik gradonačelnika Velike Gorice Ervin Kolarec te ravnateljica Centra gospođa Vesna Grospić.

Prije samoga svečanoga programa održana je minuta šutnje za pjevačicu Sandru Kulier koja 
je svojom glazbom običavala uveličati prijašnje susrete udomitelja.

– Centar za socijalnu skrb dugi niz godina udomljava djecu i odrasle korisnike, trenutačno je petnaestero djece i osamdesetak odraslih smješteno u udomiteljskim obiteljima. Na području Velike Gorice je 35 udomiteljskih obitelji, a koristimo i obitelji na širem području, odnosno surađujemo s ukupno 84 udomitelja – rekla je Vesna Grospić koja od lipnja ove godine vodi gorički Centar za socijalnu skrb.

I zakon bi trebao pomoći

Građani koji bi se htjeli baviti udomiteljstvom najprije trebaju podnijeti zahtjev u Centru za socijalnu skrb, priložiti potrebnu dokumentaciju, a potom predmet ide u obradu.

Završi li proces pozitivno, udomitelji dobivaju dozvolu za rad i prema njoj se određuje koliko korisnika mogu udomiti kako bi započeli s radom.

Velika Gorica podaci fine Prosječna neto plaća u V. Gorici 7059 kuna

No unatoč suradnji s 84 udomiteljske obitelji, potrebe su, poručuju u Centru, daleko veće i rastu svake godine, a udomitelja je sve manje. Budućnost udomiteljstva trebala bi biti olakšana i zbog novoga prijedloga zakona o udomiteljstvu.

– Svi smo svjesni da je potrebno osigurati jednake uvjete za dostupnost udomiteljskih obitelji u svim dijelovima Hrvatske. Vjerujem da će jedan od važnih iskoraka biti novi Zakon o udomiteljstvu koji je usvojila hrvatska Vlada i uputila na usvajanje u Sabor, a prvi put će omogućiti udomiteljima da ponosno kažu kako im je udomiteljstvo zanimanje i da ostvare pravo na mirovinsko i zdravstveno osiguranje – rekla je državna tajnica Marija Pletikosa.

2. Vojkovi dani vojkovi dani u turopolju Već 22. godinu prisjećaju se svog najrevnijeg čuvara baštine

U Hrvatskoj je danas 814 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja žive u domovima za djecu, a devedesetero ih je mlađe od tri godine, dok ih 169 živi u stambenim zajednicama uz podršku odgajatelja.

Državna tajnica Pletikosa istaknula je i kako je potrebno učiniti sve da djeca što manje vremena borave u institucijama.

– Radit ćemo na tome da se djeci osiguraju adekvatne posvojiteljske obitelji, a posvojiteljima osigura stručna podrška u periodu prilagodbe – rekla je Marija Pletikosa.

Potpisan kolektivni ugovor između Grada i sindikalista Odgajateljima u vrtićima u 2019. plaća veća 400 kuna