Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
U organizaciji Ministarstva kulture

Dubrovnik će ugostiti međunarodnu konferenciju o zaštiti kulturne baštine

Dubrovnik
1/3
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Konferencija Jačanje europske suradnje za zaštitu kulturne baštine od rizika strukturirana je u obliku moderiranih tematskih panela, a za sudionike je priređen i popratni kulturni program.

U okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem EU, od 26. do 28. veljače 2020. godine u Dubrovniku u Lazaretima održat će se međunarodna stručna konferencija pod nazivom ''Jačanje europske suradnje za zaštitu kulturne baštine od rizika''.

Digitalizacija Dubrovnik među najuspješnijim gradovima ispod 50 tisuća stanovnika po digitalnoj spremnosti

Jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU u području kulture je očuvanje kulturne baštine, a posebice upravljanje rizicima u kulturnoj baštini. Uključivanje upravljanja rizicima u području kulturne baštine je prijeko potrebno u svakodnevnom funkcioniranju institucija i društva, unatoč smanjenim ljudskim kapacitetima te visokoj predanosti i posvećenosti stručnjaka.

Europska unija je također, u suradnji s brojnim istaknutim vladinim i nevladinim organizacijama, u posljednjem desetljeću istaknula područje kulturne baštine kao jedan od svojih prioriteta.

Dubrovnik Pomoć Grad Dubrovnik osigurao 250 tisuća kuna za HGSS

Konferencija se održava u organizaciji Ministarstva kulture uz potporu Europske komisije, Grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije te Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

U upravljanju rizicima u području kulturne baštine neizostavno je suradničko odlučivanje koje čini temelj dobrog upravljanja kulturnom baštinom te ujedno ima izravan utjecaj na kvalitativne principe intervencija na kulturnoj baštini, kao i na smanjenje negativnih učinaka.

Dubrovnik turistički porasti i u gradu i županiji Dubrovnik s tri milijuna noćenja ranije nego lani

Upravo će zato teme panela biti fokusirane na raspravu o metodama identifikacije, analize i boljeg razumijevanja rizika, važnost monitoringa, proces prilagodbi, kao i brzi oporavak od ugroza te održivo očuvanje nakon obnove.

Također će biti naglašeno i podizanje svijesti o važnosti kulturne baštine za sadašnje i buduće naraštaje, kao i suradnja među postojećim stručnim mrežama te dionicima.

Konferencija Jačanje europske suradnje za zaštitu kulturne baštine od rizika strukturirana je u obliku moderiranih tematskih panela, a za sudionike je priređen i popratni kulturni program.

Napušteni psi Javni poziv Grad Dubrovnik kupuje zemljište za izgradnju azila

Konferenciju će otvoriti ministrica kulture Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, a ugostit će renomirana imena iz područja zaštite kulturne baštine kao što su Andrew Potts, koordinator ICOMOS-ove Radne skupine za klimatske promjene i baštinu te jedan od pokretača Climate Heritage Network, Aparna Tandon, viša voditeljica projekata na programu Prva pomoć i otpornost za kulturnu baštinu u krizno doba u ICCROM-u, Zaki Aslan, ravnatelj ICCROM-ATHAR Regionalnog centra za konzerviranje u Sharjahu (Ujedinjeni Arapski Emirati), Lazare Eloundou Assomo, direktor za kulturu i hitne situacije UNESCO-a, Bruno Favel, načelnik Sektora za europske i međunarodne poslove u Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Francuske Republike te Robert Palmer, nezavisni stručni konzultant u kulturi.

Postavljanje prvog pilota za Pelješki most Odobreno 24 milijuna kuna za sanaciju i rekonstrukciju rive u luci Donje Čelo na Koločepu Uz razvoj luka i gradnju Pelješkog mosta, povezat ćemo Dubrovnik autocestom!

Izlagat će i domaći stručnjaci poput Tomislava Petrinca, glavnog konzervatora za nepokretnu baštinu u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Tvrtka Zebeca, znanstvenog savjetnika na Institutu za etnologiju i folkloristiku, Goranke Horjan, ravnateljice Etnografskog muzeja u Zagrebu i predsjedateljice INTERCOM-a, Međunarodnog odbora za upravljanje muzejima (ICOM), Dražena Štajduhara, načelnika Sektora za smanjenje rizika od katastrofa u Ravnateljstvu civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova te Davora Trupkovića, ravnatelja Uprave za zaštitu kulturne baštine u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.