Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Smanjit će se gužve, Libertas će ove godine raspolagati s 27 novih autobusa

Dubrovnik dobio prva tri zglobna autobusa

Foto: Grad Dubrovnik
Prve narančaste „harmonike“ autobusi su marke MAN, dužine 18 metara, kapaciteta 41 sjedećeg i 107 stajaćih mjesta

Prvi niskopodni, zglobni autobusi stigli su na dubrovačke ulice kao dio voznog parka društva za prijevoz putnika Libertas.

Do ljeta se očekuje novih jedanaest autobusa - financiranih iz fondova EU U Dubrovnik stigla prva tri zglobna autobusa vrijedna 7,5 milijuna kuna

– Zglobni autobusi vrlo su nam važni jer će rasteretiti najopterećenije linije poput „jedinice“ i „šestice“, ali i zbog preuzimanja prijevoza putnika s kruzera na relaciji Luka – Pile, čime ćemo uvelike smanjiti promet Zagrebačkom ulicom i gužve u kontaktnoj zoni – rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković na prvoj vožnji zglobnim autobusima.

Tri vozila stigla su direktno na Pile gdje su novinari, s gradonačelnikom i direktorom Libertasa Antom Vojvodićem imali priliku prvi iskusiti vožnju u popularnim “harmonikama”.

Franković je najavio da je nabavom prva tri zglobna autobusa počeo proces pomlađivanja voznog parka gradskog prijevoznika te da će samo tijekom 2020. Libertas raspolagati s ukupno 27 novih autobusa!

Godinama se nije investiralo Grad Dubrovnik u školstvo u 2019. uložio 97,9 milijuna kuna

Do ljeta ove godine gradskim ulicama prometovat će 11 autobusa financiranih novcem EU. Očekuje se dolazak pet minibuseva kao i pet autobusa za prigradske linije, a već na idućoj sjednici Gradsko vijeće treba potvrditi odluku o kupnji još tri zglobna autobusa. Prve narančaste „harmonike“ autobusi su marke MAN, dužine 18 metara, kapaciteta 41 sjedećeg i 107 stajaćih mjesta.

Zbog svog kapaciteta i efekta „3 u 1“ njihovo uvođenje u promet imat će utjecaj na smanjenje broja autobusa koji su do sada pristizali na područje Pila i kontaktne zone te time i na smanjenje prometnih gužvi. 

Među ostalim ispunjavaju i najstrože ekološke norme te nose oznaku E6. Pojedinačna cijena autobusa je 2,1 milijun kuna, a Libertas Dubrovnik samostalno će iz vlastitih prihoda podmirivati obveze operativnog leasinga.