Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Godinama se nije investiralo

Grad Dubrovnik u školstvo u 2019. uložio 97,9 milijuna kuna

1/12
Foto: Grad Dubrovnik
Prvi put od 1985. godine gradi se nova škola. Riječ je o zgradi nove osnovne škole „Montovjerna“, a u nju je uloženo 70,6 milijuna kuna. Završetak radova predviđen je oko feste sv. Vlaha i to prije rokova planiranih ugovorom

Grad Dubrovnik je u protekloj 2019. godini u školstvo uložio 97,9 milijuna kuna i to predstavlja najveće ulaganje u više od tri desetljeća.

Prihvaćen dubrovački proračun za iduću godinu vrijedan 769,8 milijuna kuna "Proračun za 2020. gotovo dvostruko veći nego prije dvije godine"

Na ovaj se način gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Matom Frankovićem približila realizaciji obećanja o obnovi školske infrastrukture te ostvarivanju jednosmjenske nastave u osnovnim školama u gradu. Najprije, prvi put od 1985. godine gradi se nova škola. Riječ je o zgradi nove osnovne škole „Montovjerna“, a u nju je uloženo 70,6 milijuna kuna. Završetak radova predviđen je oko feste sv. Vlaha i to prije rokova planiranih ugovorom.

Također, koncem godine konačno je potpisan i ugovor s Ivom Felnerom odnosno sa Zakladom Caboga Stiftung o donaciji više od 15 milijuna kuna za uređenje nove škole u ulici Ilije Sarake, kao i uređenje dijela sadašnje škole „Marin Getaldić“ unutar gradskih zidina.

Nakon završetka projekta energetske obnove i uređenja nove sportske dvorane u Osnovnoj školi „Lapad“, projekata vrijednih oko 10 milijuna kuna, u 2019. je krenula energetska obnova škola „Marin Držić“ te „Ivan Gundulić“. Projekt u školi „Marin Držić“, vrijedan 816 tisuća kuna, završen je, a 7,5 milijuna kuna vrijedna obnova „Ivana Gundulića“ trebala bi biti gotova do kraja ove školske godine. Ušteda energije u školama ovim projektima iznosi više od 50 posto.

Brodski prijevoz Linija Gruž - Gornje Čelo od danas dva puta dnevno

Kako je Vlada uvela mjeru potpunog financiranja knjiga za osnovne škole (mjera koju je Grad Dubrovnik sam uveo prije pet godina), Grad Dubrovnik je svim osnovnoškolcima osigurao radne bilježnice, tehničke kutije i likovne mape - vrijedne 1,5 milijuna kuna. Također, Grad s po 1000 kuna sufinancira knjige srednjoškolcima i za tu je mjeru osigurano 550 tisuća kuna.

I na samom kraju 2019. godine, Grad Dubrovnik udvostručio je dosadašnji iznos stipendija za učenike i studente. Tako umjesto milijun, Grad izdvaja čak dva milijuna kuna za ukupno 152 stipendista.

Ova gradska uprava je školstvu, prepoznatom kao području od iznimnog značaja, ali i kao području u koje godinama nije ulagano, posvetila veliku pozornost. Rezultat, stotinu milijuna kuna odrađenih i pokrenutih projekata te niz poticajnih mjera, samo u 2019. godini, više je nego jasan pokazatelj smjera djelovanja ove gradske uprave u području školstva.

ADVENT Žive jaslice ispred dubrovačke katedrale