Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Potpisan ugovor za razvoj infrastrukture širokopojasnog interneta

Dubrovnik dobiva ultrabrzi internet

Foto: Grad Dubrovnik
Grad Dubrovnik je u postupku predodabira izabran među 16 gradova i općina od 71 prijavljenog za dodjelu bespovratnih sredstava

Ugovor za projekt gradnje infrastrukture širokopojasne pristupne mreže sljedeće generacije koja bi stanovnicima šireg dubrovačkog područja omogućila pristup ultrabrzom internetu, potpisali su dubrovački gradonačelnik Mato Franković i direktor Odjela za razvoj i implementaciju EU BB programa u HT-u Milan Meden, uz prisutnost dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića. Grad Dubrovnik nositelj je projekta, uz partnerstvo s općinama Konavle, Župa dubrovačka i Dubrovačko primorje.

Od 2017. godine Milijunska ulaganja u zdravstvo Grada Dubrovnika

– Zahvaljujem županu Dobroslaviću na inicijativi za pokretanje ovog projekata jer bez dobro pripremljene dokumentacije, što je obavila Županija, ne bismo mogli biti ovdje i natjecati se u ovoj priči – rekao je gradonačelnik Franković dodajući da će se realizacijom ovog projekta osigurati svim stanovnicima Dubrovnika i susjednih općina brži, kvalitetniji i sigurniji internet.

Grad Dubrovnik je u postupku predodabira izabran među 16 gradova i općina od 71 prijavljenog za dodjelu nepovratnih sredstava.

Ukupna je vrijednost projekta 93 milijuna kuna, od čega partner HT Telekom financirana prihvatljive investicijske troškove s 57 milijuna kuna, dok se ostali iznos od 36 milijuna kuna financira iz bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj.

Nakon 30 godina Dubrovnik ozbiljno ulaže u sportsku infrastrukturu Otvoreno novo igralište s umjetnom travom u Gospinu polju

Projekt će osigurati širokopojasni internet za oko 12.200 potencijalnih korisnika, a do kraja njegove provedbe, za koju je rok kraj 2023., očekuje se gradnja i stavljanje u operativno stanje širokopojasne mreže.

Bez 5G tehnologije

Za provedbu projekta širokopojasne pristupne mreže neće se koristiti 5G mreža ni bazne stanice, nego svjetlovodni, optički kabeli, koji će biti ukopani u zemlju, odnosno položeni u postojeće DTK kanale.

Ovim će se projektom 85% gradskog područja omogućiti brzina interneta od 100 mbps i više, a za preostalih 15% ta će brzina biti oko 40 mbps.

Usporedi li se to s trenutačnom prosječnom situacijom na dubrovačkom području, a koja iznosi od 20 do 30 mbps, očito je kako je riječ o znatnom unapređenju.