Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
dubrovnik

Franković predstavio rezultate sedam godina na čelu Dubrovnika

storyeditor/2024-06-13/Vrtic_Ciopa__jedan_od_dva_nova_vrtica.jpg
1/5
Foto: DUBROVNIK Vrtic Ciopa Dubrovnik
Poseban naglasak gradonačelnik je stavio na pitanja upravljanja prostorom podsjetivši na nove restriktivne odredbe GUP-a, donošenje novog prostornog okvira, u Hrvatskoj jedinstveni model Dubrovačke stanogradnje

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković predstavio je prošlog tjedna rezultate rada tijekom sedam godina svog mandata na čelu Grada. U nazočnosti zamjenice Jelke Tepšić, pročelnica i pročelnika gradskih upravnih tijela te predstavnika komunalnih društava podsjetio je na najvažnije kapitalne projekte, aktivnosti i mjere realizirane u mandatu ove gradske uprave.

Kapitalne investicije

Istaknute su brojne kapitalne investicije poput Lapadske obale, pročistača pitke vode, novih vrtića, škole Montovjerna i nove škole unutar gradskih zidina te prvog gradskog azila za nezbrinute životinje. Izdvojena su i brojna ulaganja u prometnu i komunalnu infrastrukturu, među kojima su i one recentne, kao što su proširenje ceste za Bosanku, obnova mosta Ombla ili uređenje ceste od Trstenog do Dubravice. Ističe se i ciklus investicija u sportske objekte s najavama obnove Sportske dvorane u Gospinom polju i vanjskih sportskih igrališta te gradnje boćarskog doma Đuro Miletić i drugih.

Gradonačelnik Mato Franković posebno se osvrnuo na korištenje europskih fondova i usmjeravanje bespovratnih sredstava za povećanje kvalitete života svih građana pa su, između ostalih, istaknuti projekti Aglomeracije, obnove Lazareta, energetske obnove niza škola i vrtića kao i nabavka ukupno 29 vozila javnog gradskog prijevoza.

Poseban naglasak gradonačelnik je stavio na pitanja upravljanja prostorom posjetivši na nove restriktivne odredbe GUP-a, donošenje novog prostornog okvira, u Hrvatskoj jedinstveni model Dubrovačke stanogradnje, koji uz gradnju zgrada uključuje i demografske mjere financiranja mladih obitelji pri rješavanju stambenog pitanja, ali i stjecanje novih stambenih jedinica u povijesnoj jezgri i njihovo iznajmljivanje pod povoljnim uvjetima obiteljima s više djece.

– Progovarali smo o problemima mladih puno prije ostalih, od modela Dubrovačke stanogradnje, mjere 30 x 30, odnosno dodjeljivanja 30 tisuća eura za 30 obitelji za rješavanje stambenog pitanja, do modela depopulacije povijesne jezgre. Sve je to posebno usmjereno na mlade obitelji i one koji nemaju riješeno stambeno pitanje, zato smo i kupili zemljište na Pobrežju gdje ćemo parcele dodjeljivati mladim obiteljima za rješavanje stambenog pitanja – kazao je Mato Franković i podsjetio kako je nastavljena i mjera subvencioniranja najma.

Budući projekti

Kupnja tvorničkog kompleksa TUP-a i projekt njegove transformacije u društveno i kreativno koristan prostor izdvojen je kao važan strateški projekt. Istaknuo je kako je u velikom broju primjera gradska uprava pokazala je da zna štititi interese Grada i građana, baš kao što je to učinjeno u slučaju tvrđave Imperijal ili pri kupnji Vile Čingrija.

– Od ukidanja prireza i činjenice da naši sugrađani sada imaju veća sredstva zahvaljujući tome pa do velike pobjede Grada, a to je činjenica da je tvrđava Imperijal vraćena u okvire Grada – naglasio je Franković projekte vezane uz gradsku imovinu i financije.

– U TUP-u su se već dogodile mnoge kreativne priče za koje je u gradu nedostajao prostor, otvoren je i Obiteljski centar, a vrlo skoro, već za pola godine, tamo ćemo otvoriti i novu veliku knjižnicu s čitaonicom – najavio je također gradonačelnik Franković.

Dalje je istaknuo kako su u tijeku kapitalni projekti ceste Tamarić, groblja Dubac i obnove opskrbnog centra u Novoj Mokošici.

Naglasio je i projekt participativnog budžetiranja kojim su građani odabrali 25 projekata za realizaciju u 2024. godini te je podsjetio kako je Grad Dubrovnik prvi u Hrvatskoj donio odluku o ograničenju prometa u zoni oko povijesne jezgre, prvi je donio i primjenjuje Plan upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom Dubrovnika kao što je prvi izradio i usvojio Plan prihvatnog kapaciteta.

Novoobnovljeni stan dubrovnik U gradske stanove u jezgri uselile dvije obitelji s devetero djece storyeditor/2024-05-17/Zona_posebnog_prometnog.jpg Ograničavanje prometa oko područja svjetskog dobra za nedomicilna vozila Dubrovnik prvi u Hrvatskoj ograničava promet oko povijesne jezgre storyeditor/2024-05-02/Ugovori_sport_manifestacije.JPG Gradonačelnik dodijelio je ugovore za organizaciju sportskih manifestacija Djeci s posebnim potrebama treba jednaka prilika da se bave sportom