Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
dubrovnik

U gradske stanove u jezgri uselile dvije obitelji s devetero djece

Novoobnovljeni stan
1/2
Foto: DUBROVNIK
Riječ je o još jednoj mjeri za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji kojom se ujedno revitalizira povijesna jezgra Dubrovnika u kojoj je prošle godine u obnovljenoj palači otvorena nova školska zgrada

U sklopu jedinstvenog programa Dubrovačke stanogradnje i sukladno prvom hrvatskom Planu upravljanja povijesnom jezgrom koju je usvojio Grad Dubrovnik, dvije višečlane obitelji uselile su u gradske stanove u povijesnoj jezgri Dubrovnika.

Lista reda prvenstva

Temeljem javnog natječaja za utvrđivanje liste reda prvenstva o davanju stanova u najam na području povijesne jezgre za obitelji s više djece, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković uručio je ključeve stanova Damiru Mujanoviću i Alvini Gorinjac Čarapini. Obitelj Mujanović ima osam članova kućanstva, dok obitelj Gorinjac Čarapina ima pet članova pa se tako u povijesnu jezgru uselilo devetero djece.

Riječ je o još jednoj mjeri gradske uprave za pomoć mladim obiteljima koje se nalaze pred izazovom rješavanja stambenog pitanja na skupom dubrovačkom tržištu nekretnina, s posebnim naglaskom na revitalizaciju povijesne jezgre. Naime, uz ova dva stana za koje su uručeni ključevi još je jedan stan obnovljen i spreman za useljenje obitelji, a u pripremi je javni natječaj za izvođenje radova na uređenju još tri gradska stana, za što je u gradskom proračunu osigurano dodatnih 420.000 eura. Grad Dubrovnik će tako stambeno zbrinuti šest dubrovačkih obitelji s više djece te tako doprinijeti revitalizaciji života u gradu.

Gradonačelnik Franković sa suradnicima je obišao novoobnovljeni stan u Ulici Prijeko u koji će uskoro useliti višečlana obitelj.

U stanu površine 60 metara kvadratnih odrađeni su građevinsko-obrtnički radovi na podovima, zidovima i stropovima te instalaterski radovi koji su obuhvatili radove na dovodnoj mreži kao i cjelokupno novu internu mrežu instalacija – elektroinstalacije, vodovod i odvodnju te klimatizaciju. Rješenje grijanja i hlađenja postignuto je ugradnjom split-sustava bez vanjske jedinice. U sklopu osiguranih sredstava saniraju se i hodnici u zajedničkom dijelu zgrade kako bi boravak u zgradi za sve stanare bio kvalitetniji i ugodniji. Ukupna vrijednost projekta iznosi 117.000 eura, a sredstva su osigurana iz gradskog proračuna.

Grad Dubrovnik pokrenuo je obnovu vlastitog stambenog fonda unutar zidina kako bi, uz kupnju novih stambenih jedinica, pozitivno utjecao na demografsku revitalizaciju povijesne jezgre. Krajem prošle godine, prvi put nakon dugo godina, Grad je iskoristio pravo prvokupa za dva stana u povijesnoj jezgri ukupne vrijednosti gotovo milijun eura. Riječ je o četverosobnom i trosobnom stanu koji su već dani u najam u okviru ove mjere. Ujedno, u povijesnoj je jezgri prošle godine otvorena nova školska zgrada u obnovljenoj palači, što je također doprinos očuvanju života u zidinama.

Dubrovačka stanogradnja

Dubrovnik je ujedno prva jedinica lokalne samouprave koja je razvila vlastiti model stambenog zbrinjavanja za svoje građane, pod zajedničkim nazivom ''Dubrovačka stanogradnja''. Osmišljeno je nekoliko modela kako bi se pomoglo mladim obiteljima, koje uključuju stanogradnju, kreditiranje, dodjelu zemljišta za izgradnju kuća te najam gradskih stanova pod povoljnim uvjetima

U tijeku je i raspisani javni poziv za još jednu novu mjeru, program 30 x 30, koji uključuje subvencioniranje trideset mladih obitelji s iznosom od 30 tisuća eura radi kupnje prve nekretnine – kuće ili stana, odnosno izgradnju ili nadogradnju objekta. U proračunu Grada za ovu je mjeru 2024. osigurano 900 tisuća eura.

Ovim novim mjerama Grad Dubrovnik nastavlja svoj program pomoći u stambenom zbrinjavanju mladih obitelji, koji je s realizacijom započeo izgradnjom novih stanova na području gradskog naselja Mokošica. Prvih 39 obitelji uselilo se u ove stanove tijekom 2022. i 2023. godine. Stanogradnja se nastavlja gradnjom tri zgrade s ukupno 50 stanova u naselju Solitudu, za koje je Grad ishodio građevinsku dozvolu polovicom prošle godine. Grad je osigurao i cjelovito vlasništvo nad zemljištem na Pobrežju, gdje će se mladim sugrađanima dodjeljivati parcele za izgradnju tipskih obiteljskih kuća te tako stvoriti preduvjeti za njihov ostanak u gradu.

storyeditor/2024-05-17/Zona_posebnog_prometnog.jpg Ograničavanje prometa oko područja svjetskog dobra za nedomicilna vozila Dubrovnik prvi u Hrvatskoj ograničava promet oko povijesne jezgre storyeditor/2024-05-02/Ugovori_sport_manifestacije.JPG Gradonačelnik dodijelio je ugovore za organizaciju sportskih manifestacija Djeci s posebnim potrebama treba jednaka prilika da se bave sportom spomen soba dubrovnik Nova spomen-soba poginulim dubrovačkim braniteljima u palači Sponza