Izbornik
Naslovnica Gradovi Makarska
Natjecanje u Makarskoj

Gastro spektakl za kraj turističke sezone, počelo novo izdanje Grand Gourmeta

Natjecanje barmena
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Natjecanje tradicionalno organizira Savez šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija, zajedno s Gradom Makarskom, Turističkom zajednicom i Hotelima Makarska, a sudjelovat će natjecatelji iz osam zemalja – uz Hrvatsku, iz Austrije, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije

Grand Gourmet, međunarodno natjecanje konobara, barmena barista, konoba i restorana, koje se organizira već treću godinu, započelo je danas u Makarskoj.

Natjecanje tradicionalno organizira Savez šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija, zajedno s Gradom Makarskom, Turističkom zajednicom i Hotelima Makarska, a sudjelovat će natjecatelji iz osam zemalja – uz Hrvatsku, iz Austrije, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije, izvijestili su iz Grada.

– Istaknuo bih da je vrlo važno da mi, kao turističko središte koje želi imati ‘pet zvjezdica’, radimo na promociji onih koji su zapravo najvažniji, odnosno na promociji ljudi koji rade u turizmu. Stoga mi je posebno drago što se u ovaj projekt uključilo i Srednju strukovnu školu Makarska koja bi u budućnosti trebala biti nositelj našeg turizma – kazao je zamjenik makarskog gradonačelnika Dražen Nemčić, poželjevši uspjeh svim natjecateljima.

U sličnom je tonu govorila i direktorica Meteora Josipa Kuzmanić , kazavši kako manifestacija ovakvog tipa na pravi način podvlači crtu pod jedno uspješno turističko razdoblje. – Kako se Grand Gourmet uvijek poklapa sa zatvaranjem našeg hotela, mogu ustvrditi da je ovo jedan šlag na tortu izuzetno uspješne sezone, a mi ćemo i dalje podržavati ovu manifestaciju, jednako kao i sve druge koje omogućavaju usavršavanje i napredak turističkih djelatnika jer oni su ključ uspjeha u postizanju izvrsnosti usluge. Ne samo za naše poduzeće, već za cjelokupni turizam, izuzetno je važno popularizirati zanimanja konobara, kuhara i drugih turističkih djelatnika – dodala je Kuzmanić.

Detalje iz programa najavio je u ime SKMER-a Željko Neven Bremec, spomenuvši kako je u projekt ove godine uključena i TZ Vrgorac kao pokrovitelj Večeri vrgoračkog kraja koja će se održati u utorak navečer, najavivši osim toga i Večer otočke kužine (srijeda) te Večer Cetinske krajina (četvrtak), kao i natjecanja te edukacije s kojima se kreće već od utorka ujutro.

Edukacija na razne teme

– Izjutra krećemo s edukacijama na razne teme, od pršuta, vina, soli, koktela, dakle tema vezanih uz ugostiteljstvo, dok će popodnevne termine zauzimati natjecanja barista, barmena, konoba i restorana te zabavni programi. Navečer nas čekaju zabave uz bazen, cocktail partyji, no preko dana će se morati raditi – kazao je Bremec.

Ovogodišnji Grand Gourmet nudi dosta zanimljivog sadržaja: dok će za one željne edukacije biti organizirane radionice, između ostalog, na teme hrvatskih pjenušaca, škole piva, dekoracija za koktele, sljubljivanja hrane i vina, kave, mojita ili prezentiranja pršuta, kroz tri dana manifestacije posjetitelje očekuje natjecanja konobara u sinkroniziranom posluživanju, timsko natjecanje konoba i restorana kao i individualna natjecanja konobara i barmena.

Predsjednik stručnog ocjenjivačkog žirija Mario Pavić naglasio je kako je Grand Gorumet ove godine ostvario veliki uspjeh jer ga je prepoznala i Agencija za strukovno obrazovanje postavivši Grand Gourmet u svoj katalog usavršavanja.

– Nastojali smo ove godine podići program na jedan viši nivo, s jedne strane kroz predavače iz susjednih zemalja koji će nam pokazati ono najbolje što znaju, a s druge strane potez Agencije za strukovno obrazovanje nam je veliko priznanje, jer smo dobili i službenu potvrdu da smo prepoznati kao netko tko radi i vrijedi – kazao je predsjednik stručnog ocjenjivačkog suda Grand Gourmeta. Manifestacija se službeno otvara u utorak u 10.45 sati, traje do petka, a sva događanja odvijat će se u prostoru hotela Meteor.