Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Zaprešić

Glazbena škola počinje u rujnu: zadatak je da povećamo broj učenika

Osnovna glazbena škola
1/2
Foto: Zaprešić
U program osnovnog glazbenog obrazovanja Područnog odjeljenja GŠ Zlatka Balokovića uključeno je čak 179 učenika, a broj zainteresiranih iz godine u godinu samo raste

Uređuju se prostori nove Osnovne glazbene škole Zaprešić koja će s radom započeti u rujnu na početku nove nastavne godine, a kako napreduju radovi, provjerio je zamjenik gradonačelnika Alan Labus sa suradnicima. U tijeku su upisi u ljetnom upisnom roku u 1. razred te upisi u predškolski program koje provodi Glazbena škola Zlatka Balokovića, s obzirom na to da se trenutačno osnovno i srednje glazbeno obrazovanje u Zaprešiću odvija u njezinu Područnom odjeljenju u Lužničkoj ulici, koje djeluje od 1986. godine, a čiji je osnivač Grad Zagreb.

Nabavili nove instrumente

Ondje će se, napominju u Gradu, obavljati i prijave za prijamne ispite koje su moguće do 12. svibnja 2024. godine. Sva novoupisana djeca, kao i dosadašnji učenici osnovnoškolskog programa Glazbene škole Zlatka Balokovića u Zaprešiću, bit će prebačena na jesen u Osnovnu glazbenu školu Zaprešić u prostore u sklopu Veleučilišta Baltazar za čiju je prenamjenu izdvojeno 200.000 eura, a dovršetak radova predviđen je krajem svibnja.

Mladi glazbenici dobit će tako 20-ak prostorija, a osiguran je prostor i za zbornicu te sanitetske prostorije. Grad je nabavio i nove instrumente vrijedne 360.000 eura – pet klavira i sedam pijanina te instrumente za puhače, gudače, gitare, udaraljke te drugu potrebnu opremu. U program osnovnog glazbenog obrazovanja Područnog odjeljenja GŠ Zlatka Balokovića uključeno je čak 179 učenika, a kako broj zainteresiranih raste, zbog ograničenih prostornih i kadrovskih kapaciteta donesena je odluka o osnivanju vlastite osnovne glazbene škole koja će preuzeti inventar, učenike i zaposlenike vezane za provedbu programa osnovnog glazbenog obrazovanja.

Imenovana je i privremena ravnateljica Ines Tvrtković.

Interes za gitaru i klavir

– Moj je primarni zadatak da zadržimo, pa i povećamo broj učenika te pozivam sve zainteresirane da podnesu prijavu za upis u osnovnu školu. Napokon imamo adekvatan prostor, čak uz mogućnost širenja, a posebno nas veseli što ćemo imati mogućnost nastupa u vlastitoj školi. Od nadležnog Ministarstva, zatražili smo odobrenje za neke nove programe kao što je sviranje na udaraljkama te zapošljavanje za učitelje gitare i klavira, za što je i najveći interes – poručila je ravnateljica.

– Osnivanjem vlastite glazbene škole svrstali smo se među gradove koji omogućavaju i kvalitetno glazbeno obrazovanje. Ovo je prvi korak, jer već razmišljamo i svakako ćemo poraditi na tome da u nadolazećem vremenu ovu lijepu glazbenu priču zaokružimo i osnivanjem srednje škole, a u suradnji sa Zagrebačkom županijom – rekao je zamjenik gradonačelnika Labus. 

storyeditor/2024-04-29/ZapresicB.jpg Grad Zaprešić organizirao radionice i predavanja Jezero Zajarki od otpada čistili i ronioci iz nekoliko hrvatskih gradova Obnova novih dvora i potpisivanje ugovora Zaprešić Potpisani ugovori za radove na projektu 'Novo ruho Novih dvora' storyeditor/2024-04-15/ZapresicB.jpg Grad Zaprešić ulaže u nadstandard pružanja zdravstvenih usluga Potpisan ugovor za financiranje nabave novog vozila za hitnu medicinu