Izbornik
Naslovnica Gradovi Zadar
Zadar

Glazbene večeri u sv. Donatu od 16. srpnja do 14. kolovoza

1/2
Foto: Grad Zadar
Ukupno će biti izvedeno jedanaest koncerata, a posebno će dirljiv biti, kako je naglasio Šoša, koncert na zatvaranju festivala, 14. kolovoza naslovljen "Za Pavla" i posvećen Pavlu Dešpalju, velikom dirigentu koji je osnovao Glazbene večeri u sv. Donatu

Koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a "Mediteran na Forumu" pod ravnanjem Ivana Repušića 16. srpnja otvorit će se jubilarne, 60. Glazbene večeri u sv. Donatu, najavljeno je u Zadru na konferenciji za novinare Koncertnog ureda Zadar.

nastava u tri smjene Gradi se škola za 500 učenika

- Program je više puta bio revidiran zbog pandemije koronavirusa, no osnovno mu je obilježje posvećenost Zadru. Svaki koncert bit će posvećen našemu gradu, a glazbenici koji nisu Zadrani izvodit će programe zadarskih autora - rekao je umjetnički ravnatelj festivala Jurica Šoša.

Istaknuo je da će, primjerice, Splitski virtuozi izvesti koncert Pavla Dešpalja, Ženski zbor HRT-a s maestrom Tomislavom Fačinijiem na programu će imati djelo Igora Kuljerića "More", a Kalamos kvintet gostovat će s djelima Blagoja Berse.

Ukupno će biti izvedeno jedanaest koncerata, a posebno će dirljiv biti, kako je naglasio Šoša, koncert na zatvaranju festivala, 14. kolovoza naslovljen "Za Pavla" i posvećen Pavlu Dešpalju, velikom dirigentu koji je osnovao Glazbene večeri u sv. Donatu.

Uz najavu programa, Koncertni ured Zadar predstavio je i novi vizualni identitet festivala Glazbene večeri u sv. Donatu, za čiju je izradu bio angažiran stručni tim sa zadarskim arhitektom Feđom Vukićem na čelu, voditeljem studija dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

Foto: Grad Zadar

- Projekt je zasnovan na detaljnom istraživanju svega što festival jest, što je bio, što je sve prošao, a primarni cilj je da to bude identitetski komunikacijski sustav koji će trajati i po kojem će festival imati višu, kvalitetniju razinu percepcije u odnosu na ono što radi. Motivi kojima se vodilo u kreativnom procesu su glazba, arhitektura, lokacije grada, mediteranska kultura i način života - ustvrdio je Vukić.

Ravnateljica Koncertnog ureda Zadar Melita Ivković istaknula je da se na izradi novog vizualnog identiteta Glazbenih večeri radilo godinu dana, a predsjednica Vijeća Glazbenih večeri i pročelnica UO-a za kulturu i šport Grada Zadra Dina Bušić dodala je da će se 60. obljetnica festivala povezati i s obljetnicom Zadarskog komornog orkestra.

Mjesec Frankofonije u Zadru započeo je plesnom izvedbom Pariz NA NARODNOM TRGU Mjesec Frankofonije u Zadru započeo je plesnom izvedbom 'Pariz'

Osnova novoga znaka je stilizirani tlocrt rotonde sv. Donata na plavoj podlozi, a glazbeni je motiv prepoznatljiv isječak iz skladbe "Moba" Šime Dešpalja, koja je na YouTube kanalu Koncertnog ureda premijerno prikazana uoči konferencije za novinare. U povodu velike obljetnice festivala snimio ju je Zadarski komorni orkestar pod ravnanjem maestra Ivana Repušića.

Od osnutka 1961. godine, Glazbene večeri u sv. Donatu postale su nezaobilazan festival za ljubitelje klasične i rane glazbe. Pokrenute su zahvaljujući entuzijazmu tadašnjeg mladoga glazbenika, danas jednog od najvećih hrvatskih dirigenata, Zadranina Pavla Dešpalja. Na osnivanje su ga potaknule dvije davnašnje želje - da Crkva sv. Donata postane koncertni prostor i da Zadar ponovno dobije vlastiti orkestar. Dešpalj je osnovao Zadarski komorni orkestar koji je 1961. inauguriran na prvom koncertu Glazbenih večeri u sv. Donatu.