Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Dubrovnik uvodi model participativnog budžetiranja

Građani će predlagati na što bi se mogao trošiti novac u gradskim kotarevima

Foto: Grad Dubrovnik
Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković pojasnio je da je pilot-projekt krenuo iz škola jer u jednoj mikrolokaciji učenici mogu uočiti kako stvari funkcioniraju i koje se greške trebaju ispraviti

Grad Dubrovnik 2020. godine kao jedan od prvih gradova u Hrvatskoj kreće u implementaciju modela participativnog budžetiranja. Riječ je o demokratskom alatu putem kojeg se odluke o raspodjeli dijela javnih sredstava donose u direktnoj suradnji s građanima na razini gradskih kotareva, a sve u svrhu transparentnijeg upravljanja i učinkovitijeg odgovaranja na potrebe zajednice.

Grad Dubrovnik Plan koji daje odgovore Javna nabava za Plan upravljanja povijesnom jezgrom

U sklopu pripremnih aktivnosti pilot-projekt participativnog budžetiranja proveden je u dubrovačkim osnovnim školama. Sudjelovalo je petstotinjak učenika OŠ Lapad, OŠ “Ivan Gundulić”, OŠ “Marin Getaldić” i OŠ “Marin Držić”.

Prijedlozi učenika

Radionice su tijekom 12 dana provedene u 25 razreda, a prethodile su im i dvije edukacije za facilitatore volontere. Cijeli proces je rezultirao prijedlogom 50 projekata od kojih su odabrani najbolji. Učenici OŠ Lapad izglasali su tako kućicu za dežurstva te uređenje prostora za trgovinu i pekaru, OŠ Ivana Gundulića uređenje unutarnjeg prostora za učenike u funkciji dnevnog boravka i mini maturalnu, OŠ Marina Držića dnevni boravak i OŠ Marina Getaldića uređenje vanjske zelene površine. Realizacija odabranih projekata očekuje se do kraja 2019., a ukupna vrijednost je 60.000 kuna, odnosno 10.000 kuna po projektu. Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković pojasnio je da je pilot projekt krenuo iz škola jer u jednoj mikrolokaciji mogu uočiti kako stvari funkcioniraju i koje se greške trebaju ispraviti, ali i zato što odgoj kreće upravo iz škole.

suradnja Venecija + Dubrovnik 'Mjesto isprekidanih odlazaka' prvi put na Venecijanskom bijenalu

– Ako u školama naučimo naše učenike da oni odlučuju o određenim projektima za koje imamo zadane novčane vrijednosti, to već postaje njihova svijest da mogu nešto promijeniti – rekao je Franković.

– Najvažnije je da učimo učenike da budu odgovorni građani jer brzo će doći vrijeme kad će izići iz naših klupa i trebat će prepoznati potrebe našega grada, kvarta u kojemu žive i biti aktivni sudionici u svemu tome – istaknula je  ravnateljica OŠ Ivana Gundulića Vedrana Elez. 

dubrovnik Predstava 'Suton' premijerno prikazana u kazalištu Marina Držića

Online platforma

Provedba samog modela participativnog budžetiranja za Grad Dubrovnik predviđena je na razini gradskih kotareva tako da građani prema svom mjestu stanovanja (kotaru), uz asistenciju facilitatora, na radionicama osmišljavaju projekte koje potom na temelju broja glasova predlažu gradskoj upravi za financiranje. Prihvatljivost i izvedivost predloženih projekata provjeravaju nadležni upravni odjeli a nakon toga gradski kotarevi odlučuju koji će se projekti realizirati. Realizacija projekata razrađuje se do izvedbene razine u suradnji gradske administracije i predlagatelja. Proces odabira i razrade projekata traje godinu dana, a izvedba se predviđa proračunom za 2021. godinu.

U prvoj fazi pripreme participativnog budžetiranja još 2018. provedene su konzultacije s gradskim odjelima, gradskim kotarevima, građanima, organizacijama civilnog društva i relevantnim stručnjacima. Faza pripreme u 2019. uključuje izradu online platforme za provođenje participativnog budžetiranja kao i uspostavu elektroničkog sustava glasovanja. 

Potpisan sporazum Grad Dubrovnik i dubrovačka bolnica gradit će senzorički park DUBROVNIK Natječaj za studijsku dokumentaciju povezivanja južne Dalmacije s mrežom autocesta RH