Izbornik
Naslovnica Gradovi Čakovec
Čakovec

Građani pitaju: Zašto stablo koje se srušilo na pješačku stazu već prije nije uklonjeno?

1/4
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Ovaj divlji kesten srušio se u vrijeme kad brojni građani, posebno srednjoškolci, prolaze parkom, te ne želim ni pomisliti što se sve moglo dogoditi - kazao je gradonačelnik Stjepan Kovač

Nakon što se u ponedjeljak u Perivoju Zrinskih, na samom ulazu u čakovečki park, uslijed naleta vjetra srušilo stablo divljeg kestena, građane zanima kako to da stručnjaci koji su određivali koja stabla treba ukloniti u sklopu revitalizacije tog spomenika parkovne arhitekture, nisu označili i to stablo.

NEDELIŠĆE Penjači orezuju stoljetnu platanu, prvi međimurski spomenik parkovne arhitekture

- Svako ima svoj životni vijek, pa tako i stabla, pa ih ponajprije zbog sigurnosti građana treba ukloniti i zamijeniti mladicama. Ovaj divlji kesten srušio se u vrijeme kad brojni građani, posebno srednjoškolci, prolaze parkom, te ne želim ni pomisliti što se sve moglo dogoditi. Pitam se samo tko bi u slučaju da je srušeno stablo nekog ozlijedilo ili ubilo, na sebe preuzeo barem moralnu odgovornost - kaže gradonačelnik Stjepan Kovač, aludirajući na napise u lokalnom tisku i društvenim mrežama te na pojedince koji su paljenjem lampaša prosvjedovali protiv "bespotrebnog rušenja zdravog drveća", prozivajući Grad i šumarsku struku zbog "samovolje, nestručnosti i devastacije".

Kovač ističe da je dao nalog nadležnim službama da ponovno provjere stanje stabala koja su ranije označena kao zdrava, posebno ona koja se nalaze u blizini pješačkih staza, a s projektom revitalizacije nastavit će se, veli, prema planu. Grad je projekt prijavio na europske fondove i nada se da će dobiti dva milijuna kuna. Daniel Hampamer, jedan od onih koji su ustali protiv pretjerane sjeće stabala, za gradonačelnikovo priopćenje kaže da je tipičan primjer demagogije.

Čakovec Vjeverice Zrinka i Pero šeću Perivojem Zrinskih

- Pitam odgovorne zbog čega dotično drvo nije bilo označeno za rušenje nakon što je Grad do sada potrošio 200.000 kuna na stručni plan revitalizacije Perivoja Zrinskih koji je izradio Šumarski institut iz Jastrebarskog - ističe Hampamer. Ako je prosvjed zbog netransparentne revitalizacije parka i jedna zapaljena svijeća kriva za loše obavljen posao, onda je to, zaključuje, sve samo ne odgovorno ponašanje onih koji su nedavno izjavili da sječe u gradskom parku neće biti.