Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Osnovna škola Braće Radić dobit će čak 2600 novih četvornih metara školskog prostora

Grad će u iduće dvije godine sagraditi čak četiri nove osnovne škole

storyeditor/2024-10-04/cetiri_skole_A.jpg
Foto: Grad Koprivnica Idejno rješenje nove zgrade OŠ Braće Radić. Dogradnjom bi imala 36 učionica, što je dovoljno za uvođenje jednosmjenske nastave
Riječ je o novoj zgradi OŠ Braće Radić te područnim školama u prigradskim naseljima Starigrad, Reka i Jagnjedovec

Grad će u iduće dvije godine dobiti čak četiri nove škole koje će se najvećim dijelom financirati novcem Europske unije.

Ovih je dana, naime, raspisan javni natječaj za projekte za obnovu i dogradnju područnih škola u prigradskim naseljima Reka i Starigrad. Projekti su ukupno vrijedni oko 130.000 eura, nakon čega će biti raspisan natječaj za izvođača radova. Gradi se i nova škola u prigradskom naselju Jagnjedovcu, a tu će se provesti jednostavna nabava bez natječaja.

Oko tisuću polaznika

A tu je i najveći projekt u školstvu – dogradnja Osnovne škole Braće Radić u Koprivnici koja će dobiti čak 2600 četvornih metara školskog prostora više i dvodijelnu dvoranu od 1200 kvadrata, i to za 1000 učenika u 36 razreda.

Taj će se projekt u cijelosti financirati iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, a prve procjene govore kako bi mogao stajati ukupno između 8 i 10 milijuna eura. Očekuje se raspisivanje natječaja za izvođača radova.
OŠ Braće Radić nakon dogradnje bi imala 36 učionica, što je dovoljno za uvođenje jednosmjenske nastave. Matična škola, naime, danas ima oko 40 razreda s više od 800 učenika. U gradskoj upravi navode kako će nakon dogradnje imati oko tisuću polaznika.

Kad je riječ o školama u prigradskim naseljima, poznato je da će se ukloniti postojeća pomoćna zgrada škole u Starigradu, a obnovit će se dvije postojeće učionice. Na mjestu uklonjenog dijela dograđuje se novo krilo škole koje će biti izvedeno s podrumom, prizemljem i katom. U podrumu će biti uređena kuhinja za podjelu hrane, sanitarni čvor i garderoba za kuhinjsko osoblje, blagovaonica koja će služiti i kao manja dvorana, spremište, sanitarni čvorovi. U prizemlju će biti učionica, kabinet i sanitarni čvorovi.

Na katu građevine bit će uređena još jedna učionica i kabinet. Sve etaže bit će povezane unutarnjim stubištem i dizalom. Za tjelesni odgoj na otvorenom koristit će se i dalje postojeće školsko igralište. Školu danas pohađa 80-ak učenika u u četiri razredna odjela u dvije smjene.

Učionice i didaktički kabinet

U područnoj školi Reka koja ima 50-ak učenika u četiri razredna odjela od dvije postojeće učionice napravit će se tri, a uz to i didaktički kabinet. U dijelu zgrade uredit će se i četvrta učionica. Uz novu sportsku dvoranu nije planirana gradnja svlačionica i praonica.

Područnu školu u Jagnjedovcu pohađa oko 20 učenika u dvorazrednoj kombinaciji: prvi i četvrti te drugi i treći razred. Škola ima jednu učionicu od 65 kvadrata i WC. Nema školskog igrališta, nego postoji dječje koje je postavio mjesni odbor. Sagradit će se nova zgrada škole jer postojeću nije moguće konstrukcijski obnoviti. Nakon gradnje učenicima će biti omogućena jednosmjenska nastava, a bit će uređeno i školsko igralište.

storyeditor/2024-10-06/PXL_121022_96090234.jpg Tradicionalni Dani plesa u čast Mije Čorak Slavenske Manifestacija koja 21 godinu promovira plesnu umjetnost storyeditor/2024-10-04/doku_2.jpg Ove godine zemlja partner festivala je Norveška 19. DOKUart otvorio "Songs of Earth", norveški kandidat za Oscara Vodovod Kprivnice OPSKRBA VODOM Koprivničke vode imaju novi sustav nadzora vodoopskrbe i odvodnje