Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Potpisan ugovor

Grad Dubrovnik obnavlja zgradu policije i subvencionira smještaj policajaca

Mato Franković
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je kako je suradnja MUP-a s jedinicama lokalne i regionalne samouprave u interesu svih

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i dubrovački gradonačelnik Mato Franković potpisali su u utorak u Dubrovniku 600 tisuća kuna vrijedan ugovor o kapitalnoj pomoći za obnovu i adaptaciju zgrade policijske postaje Dubrovnik i sporazum o subvencioniranju troškova najamnine za policijske službenike dubrovačke Policijske postaje te Postaje prometne policije koji nemaju trajno riješeno stambeno pitanje.

Mato Franković Projekti Dubrovnik stambeno zbrinjava mlade obitelji – stanovi u Mokošici, Solitudu i na Pobrežju

Donacijom Grada Dubrovnika omogućit će se uređenje oko 230 metara četvornih prizemlja zgrade dubrovačko-neretvanske Policijske uprave za potrebe PP Dubrovnik, dok će se sporazumom o subvencioniranju troškova najamnine dubrovačkim policijskim službenicima koji nemaju trajno riješeno stambeno pitanje subvencionirati trošak stanovanja do dvije tisuće kuna.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je kako je suradnja MUP-a s jedinicama lokalne i regionalne samouprave u interesu svih.

„Godinama bilježimo rast dolazaka stranih gostiju, što je utemeljeno na shvaćanju Hrvatske kao sigurne turističke destinacije. Sigurnost ne dolazi sama od sebe, već o njoj netko brine, prije svega policijski službenici. Očekivao sam razumijevanje lokalne samouprave, jer bi za Ministarstvo ovakvi izdaci bili ogromni“, izjavio je Božinović.

Naglasio je kako će se projekt, nakon Novalje i Dubrovnika, ostvariti i u drugim općinama koje mogu izdvojiti sredstva s obzirom na sve što im se vraća kroz sigurnost. Najavio je kako se s područja Dubrovačko-neretvanske županije očekuje više od pedeset mladih ljudi u idućoj generaciji za policijsku školu.

„Policijski službenici rade svoj posao, ne uvijek u najboljim uvjetima. Na svima nama je da im pomognemo u ostvarenju životnog standarda. Kvaliteta posla će, kao i dosad, biti na najvišoj razini“, izjavio je Božinović. Podsjetio je kako su obnova zgrada i adekvatan smještaj bili godinama u sustavu unutarnjih poslova zanemarivani.

„Ove smo godine krenuli s ambicioznim programom, u suradnji s lokalnim vlastima, a što dosad nije bio slučaj. Pomažući nama u konačnici pomažu sebi. U 2018. godini ćemo, kad je riječ o obnovi starih i izgradnji novih zgrada, napraviti više nego desetljećima ranije“, najavio je Božinović.

Gradski stanovi u Dubrovniku Dubrovnik Sedmeročlana obitelj napokon u stanu

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković podsjetio je kako su primanja policijskih djelatnika niža od standarda u Dubrovniku, a podstanarstvo košta od 2500 do 3500 kuna, što zna biti i do 75 posto plaće policijskog djelatnika.

„Zato smo odlučili svima koji rade na području Dubrovnika, a nisu iz Dubrovnika, subvencionirati trošak stanovanja u najvišem iznosu do 2000 kuna. Dubrovnik je jednan od rijetkih koji je preuzeo inicijativu i krećemo s izgradnjom većeg broja stanova“, istaknuo je Franković.

„Ukupna planirana sredstva u proračunu za 2019. godinu iznose oko 300 tisuća kuna. To je gruba procjena, a kad dobijemo detaljne podatke iz policijske uprave, znat ćemo više“, smatra Franković. Dodao je kako su sredstva namijenjena obnovi dijela zgrade dubrovačke policije koji najčešće koriste gosti grada u slučaju nedaće.

„Uz sigurnost, uslužnost je također važan turistički aspekt. Želimo da objekt izgleda puno reprezentativnije nego danas. Siguran sam da će se ovom donacijom podići razina pružene usluge“, zaključio je Franković.