Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
investicije u školstvo

Grad i Županija žele riješiti problem učeničkog doma: Još se čeka provođenje 
odluke o konačištu HŽ-a

Foto: Robert Mihaljević
Gradska vlast predvođena Mišelom Jakšićem problem je pokušala riješiti u izravnim pregovorima s Ministarstvom državne imovine. No, i tu je odmah u startu ozbiljno zapelo

Zgrada starog HŽ-ova konačišta još je 2006. godine na sjednici tadašnje Sanaderove Vlade u Koprivnici predana na upravljanje Gradu za potrebe učeničkog doma. Prošlo je otad 13 godina, ali učeničkog doma tamo nema. I ne samo da nema doma: odluka Vlade da se zgrada preda u posjed Koprivnici nikad nije provedena. Bivše konačište blizu koprivničkoga kolodvora sve veće je ruglo i sramota. O tome zašto se Vladina odluka nikad provela, nema jasnog odgovora. A sve se formalno-pravno zakompliciralo jer Vlada i nije mogla darovati nešto što nije bilo njezino. Konačište je, naime, i dalje u rukama HŽ Infrastrukture.

Mirovinski zavod Sve više novih radnih mjesta na području Koprivnice

Gradska vlast predvođena Mišelom Jakšićem problem je pokušala riješiti u izravnim pregovorima s Ministarstvom državne imovine. No, i tu je odmah u startu ozbiljno zapelo.

– Razgovarali smo s predstavnicima Vlade o mnogim državnim nekretninama na području Grada, a u tom paketu riješilo bi se HŽ-ovo konačište, zgrada u Svilarskoj i Palača pravde koja je još u gradskom vlasništvu, a trebala je odavno biti državna. No, ništa nije riješeno – napomenuo je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Problem je u tome, kaže, kako je ključni uvjet prijenosa državnih nekretnina na lokalne jedinice da te jedinice nemaju otvorenih potraživanja prema državi. A Koprivnica je i dalje u sporu s Vladom jer je država naprasno i jednostrano prekinula plaćati obveze za gimnaziju sagrađenu prema modelu javno-privatnog partnerstva. Država je Gradu ovog časa dužna oko šest milijuna kuna.

Objekt “Loptica” spreman čeka mališane Obnovljen vrtić u koji se nije pošteno ulagalo punih 38 godina

– Grad se ne može niti želi odreći tog novca – zaključuje čelni čovjek Koprivnice.

Da je učenički dom jedan od glavnih prioriteta kad je riječ o investicijama u šklostvo, drži i predsjednik Gradskog vijeća Koprivnice Ivan Pal.

– Ne možemo imati ozbiljno srednje školstvo bez učeničkog doma u Koprivnici. Sve okolne županije imaju učeničke domove i posebne zgrade strukovnih škola, jedino mi to nismo riješili – upozorava Pal.

Da se stvar ipak kreće s mrtve točke, potvrdila je i najava župana Darka Korena da će sjesti s čelnicima Grada kako bi se taj problem što prije riješio. Konačište HŽ-a prva je opcija za učenički dom – potvrdio je župan.

Projekti pri kraju, čeka se lokacijska dozvola Grade se dva podvožnjaka ispod Podravske magistrale i pruge