Izbornik
Naslovnica Gradovi Karlovac
KARLOVAC

Grad Karlovac na zgrade vrtića i škola postavlja 14 solarnih panela

1/2
Foto: Karlovac
Svih 13 objekata koji će dobiti fotonaponske elektrane i energetski je obnovljeno, pa će i uštede biti veće

Dječji vrtići i osnovne škole u Karlovcu te hostel Karlovac u Selcu uključeni su u projekt Solarika čiji je cilj korištenje obnovljivih izvora energije uštedjeti na računima i štititi okoliš.

Realizacija je započela ovaj mjesec, a među prvim objektima na čijim se krovovima postavljaju solarni paneli je i Dječji vrtić Dubovac, u istoimenoj karlovačkoj gradskoj četvrti.

Energetska obnova

– Naši vrtići i škole potpuno su energetski obnovljeni u sklopu naših nastojanja od 2018. godine otkad smo to proveli na gotovo svim gradskim javnim objektima. Postavljanje solarnih panela na zgrade vrtića i škola je jedan korak više kojim će ti objekti postati energetski održivi kad je o električnoj energiji riječ. Taj ušteđeni novac moći će se dalje usmjeriti u neke druge programe – kazao je Damir Mandić, karlovački gradonačelnik. Dodao je da je ovo važan projekt Gradske uprave za koji su velik dio sredstava osigurali iz fondova EU te da je dio vizije koju Grad Karlovac od 2018. godine provodi u sklopu strategije Pametni grad kojoj je fokus korištenje održive zelene tehnologije kojom će se smanjiti potrošnja energenata i štititi okoliš.

Projektom solarizacije ustanova Grada Karlovca bit će postavljeno 14 fotonaponskih elektrana na krovove javnih zgrada koje su većinom prije toga i energetski obnovljene.

To su dječji vrtići Dubovac, Mahično, Turanj, Švarča, Gaza, Grabrik i Rakovac te osnovne škole Grabrik, Mahično, Švarča, Rečica, Dubovac i Turanj, za koje je 29.12.2022. godine potpisan ugovor o dobavi i ugradnji fotonaponskih ćelija s tvrtkom Solaris Pons d.o.o. iz Vukovara, ukupne vrijednosti 290 milijuna eura. Radovi su počeli 3. 4. 2023. i bit će završeni najkasnije do kraja rujna.

Za hostel Karlovac u Selcu ugovor o dobavi i ugradnji fotonaponskih ćelija potpisan je 22. veljače 2023. s tvrtkom ENA d.o.o. iz Karlovca, a njegova ukupna vrijednost je 66.260,00 eura. Planirani početak radova je u drugoj polovici travnja i planirano je da se završe najkasnije do kraja rujna ove godine.

Klimatske promjene

– Projekt Solarizacije ustanova Grada Karlovca financirali su Island, Lihtenštajn i Norveška kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.- 2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru programa “Energija i klimatske promjene” – kazala je Marijana Tomičić, pročelnica gradskog Odjela za razvoj grada i EU fondove.

Nositelj projekta je Grad Karlovac, a partner je Energy Farm International Foundation (EFIF) iz Norveške. Ukupna vrijednost projekta je 447,4 milijuna eura, od čega udio bespovratnih sredstava iz EU fondova iznosi 85 posto, odnosno, 380,3 milijuna eura, dok Grad izdvaja 67,1 milijun eura. Planirano trajanje projekta, započetog 24. svibnja 2022. godine, je 18 mjeseci, odnosno do 24. studenog ove godine.

Bit će napravljene sunčane elektrane ukupne snage 0,45 megavata, kojima će ustanove i hostel proizvoditi električnu energiju za svoje potrebe. Realizacijom pilot-projekata ostvarit će se povećanje korištenja obnovljivih izvora, tj. zelene energije za 456,35 MWh uz smanjenje emisije CO2 od 72,38 tona na godinu.

KARLOVCA Počela sanacija oslika u Kapelici Svih svetih na Dubovcu KARLOVAC Karlovac ovog ljeta dobiva prvo hrvatsko ‘virtual reality’ kino KARLOVAC Hrvatski dom uskoro obnovljen, s modernim fotonaponskim crijepom