Izbornik
Naslovnica Gradovi Karlovac
KARLOVCA

Počela sanacija oslika u Kapelici Svih svetih na Dubovcu

1/3
Foto: Karlovac
Grad dobio sredstva od Karlovačke županije, radovi gotovi do kraja lipnja

Oslici u Kapeli Svih svetih na Rimokatoličkom groblju Dubovac bit će sanirani do kraja lipnja. Oštećeni su u potresu 2020,. samo dvije godine nakon što su restaurirani u ovom zaštićenom kulturnom dobru.

- Zbog toga se Grad Karlovac javio na javni poziv Karlovačke županije za sanaciju šteta nastalih u potresu. Odobreno je 10.000 eura, nakon čega smo proveli nabavu i započeli su radovi na sanaciji oslika i to na čišćenju oslika, te na konstruktivnoj obnovi svodova. Radove izvodi Vuksan slikarsko konzervatorska radionica i bit će završeni do kraja lipnja, kazala je Ana Hranilović Trubić, pročelnica Upravnog odjela za gradnju i zaštitu okoliša, na današnjooj konferenciji za novinare.

Tomislav Vukelić, direktor Zelenila, podsjetio je da je u obnovu Kapelice 2017. i 2018. uloženo 1,165.000 kuna, od kojih je Grad izdvojio 715.000 kuna, Ministarstvo kulture 450.000.

- Nakon te obnove, a onda i uređenja i opremanja Kapelice, od 2019. godine je ispraćaj pokojnika iz ovog prostora. Sada je u toku obnova od potresa, a mi nastavljamo i dalje ulagati u infrstrutkuru ne samo ovog, nego svih grobalja kojima upravljamo, najavio je T. Vukelić.

Napomenuvši da Grad nije konkurirao za sredstva Karlovačke županije samo za ovaj projekt i one vezane za kulturnu baštinu, nego i, primjerice, za sanaciju klizišta u Vukmaničkom Cerovcu, gradonačelnik Damir Mandić je kazao da se kontinuirano radi na sanaciji posljedica potresa.

- Možemo reći da Fond solidarnosti u Karlovcu doista funkcionira. Najveći broj zgrada trenutno je u radovima; govorim o javnim zgradama, obnova gradskog vlasništva od posljedica potresa zaista ide jako dobro. Ono što se javlja kao problem je pitanje privatnog vlasništva, odnosno, zgrada gdje imamo skele, prije svega na Banij, odnosno, državne imovine koja je vezana za potrebu obnove od posljedica potresa. S Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i s Državnim inspektoratom kontinuirano radimo na tome da se pokrenu i ti radovi, izjavio je gradonačelnik Mandić.

KARLOVAC Karlovac ovog ljeta dobiva prvo hrvatsko ‘virtual reality’ kino KARLOVAC Hrvatski dom uskoro obnovljen, s modernim fotonaponskim crijepom KARLOVAC Od novih instalacija do kina, novih vrtića, igrališta, nogostupa