Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Uručeni godišnji ugovori tradicijskim dubrovačkim obrtnicima

Grad osigurao 1,2 milijuna kuna za 50 zlatara, krojača, barkarijola...

Foto: DUBROVNIK
Mjesečne subvencije u iznosu od 2000 kuna isplaćuju se od 1. siječnja do 31. prosinca

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković uručio je ugovore o potporama obrtnicima koji obavljaju tradicijske djelatnosti na gradskom području. Nakon provedenog javnog poziva u 2022. dodijeljeno je ukupno 50 potpora, a mjesečne subvencije u iznosu od 2000 kuna isplaćuju se od 1. siječnja do 31. prosinca. U proračunu za 2022. godinu za ovu namjenu osigurano je 1,2 milijuna kuna.

Franković je zahvalio tradicijskim obrtnicima na kontinuiranom radu i poručio im da oni predstavljaju sliku ovog grada i duh dubrovačkog obrtništva koji prenose građanima, ali i turistima. Ocijenio je da je pomoć koju Grad pruža obrtnicima važna te je podsjetio da se mjesečne potpore od 2018. godine isplaćuju tijekom cijele godine, a ne samo tijekom šest mjeseci kako je bila dotadašnja praksa.

Potpore u 2022. dodijeljene su za 11 obrta za izradu izvornih suvenira, rukotvorina i autohtonih proizvoda, sedam obrta za obradu kamena, četiri zlatara, četiri krojača za muškarce, četiri restauratora, tri obrta za proizvodnju predmeta od stakla i keramike, tri obrta za izradu narodnih nošnji i lutaka u narodnoj nošnji, tri obrta za izradu unikatnog nakita, dva obrta za izradu maski i kostima za Dubrovački karnevo, dva obrta za obradu željeza i metala, izradu ključeva i brava, dva muška frizera, dva barkarijola – taksi-prijevoz na vodi te po jednom obrtu za izradu klobuka, veziva i pletiva, postolaru i elektroinstalateru. Ukupni broj potpora u stalnom je porastu.

Uručenju ugovora nazočile su i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnica UO za turizam, gospodarstvo i more Antonela Svilarić.