Izbornik
Naslovnica Gradovi
"Mi ćemo nastaviti pratiti njihov rad"

Grad Osijek uručio 52 studentske i 32 učeničke stipendije

U GRADSKOM PRORAČUNU za stipendije je izdvojeno 110.000 eura, studenti će tako dobiti 1600 eura godišnje stipendije, a učenici 800 eura
1/3
Foto: Osijek
Nizom programa Grad Osijek stipendira svoje najbolje učenike i studente, a prvi smo osnovali i gradsku poduzetničku stipendiju, ističe gradonačelnik Radić

Gradonačelnik Ivan Radić uručio je proteklog tjedna ukupno 84 stipendije učenicima i studentima s područja Osijeka za školsku i akademsku 2023./2024. godinu.

– Drago mi je što smo danas mogli podijeliti stipendije studentima i učenicima s područja Osijeka koji su svojim marljivim radom i rezultatima postali stipendisti Grada Osijeka. Govorimo o 52 studentske i 32 učeničke stipendije, za što smo u gradskom proračunu izdvojili 110.000 eura – naveo je osječki gradonačelnik Radić.

Nagrada, ali i poticaj
Studenti će tako dobiti 1600 eura godišnje stipendije, a učenici 800 eura.

– Grad Osijek ne samo kroz ovaj već i druge programe stipendira svoje najbolje učenike i studente pa tako za najuspješnijih 50 maturanata osigurava besplatan vozački ispit, po čemu smo jedini grad u Hrvatskoj i za što izdvajamo ukupno 50.000 eura. Također smo prvi grad koji je osnovao gradsku poduzetničku stipendiju, zajedno s udrugom Osijek Software City, s poduzetnicima i gospodarstvenicima, gdje stipendiramo studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja jer želimo da ostanu i studirati i raditi u Osijeku. Kupili smo i odmaralište u Omišlju, gdje ćemo svoje osnovnoškolce slati na ljetovanje na Krk – dodao je gradonačelnik. Podsjetio je i kako je Osijek najbolji među gradovima u Hrvatskoj po povlačenju EU novca u 2022. godini.

– Kroz ITU mehanizam i fondove Europske unije gradit ćemo novu gradsku knjižnicu, kao i dograđivati osnovne škole jer ih želimo prilagoditi cjelodnevnoj nastavi, a u mnogim školama gradit ćemo i nove sportske dvorane. Gradi se i nova zgrada Prve gimnazije u Osijeku, za što je Grad osigurao zemljište vrijedno 500.000 eura – nastavio je Radić. Najavio je i novi program u 2024. godini, gdje je za najbolje učenike, mentore i nastavnike u gradskom proračunu osigurano 50.000 eura.

Foto: Osijek

Grad Osijek u školskoj godini 2023./2024. dodjeljuje 52 stipendije studentima, od čega je 10 stipendija odobreno darovitim studentima, 16 stipendija studentima koji se školuju za deficitarna zanimanja, a 25 stipendija studentima koji su upisani na studijske programe iz STEM područja znanosti i jedna stipendija za studente s invaliditetom. Studente se stipendira od prve godine diplomskog studija, odnosno od druge godine prijediplomskog studija i integriranog prijediplomskog i diplomskog sveučilišnog studija, stručnog studija te specijalističkog diplomskog stručnog studija. Iznos mjesečne stipendije je 160 eura. Ugovor o stipendiranju sklapa se na razdoblje od jedne akademske godine, a stipendija se isplaćuje za 10 mjeseci, odnosno od listopada do srpnja. Za 52 studentske stipendije u akademskoj godini 2023./2024. potrebno je 83.200 eura. Inače, u Osijeku je studentski grad s nešto manje od 20.000 studenata.

Učenicima 80 eura mjesečno
Što se učenika tiče, njima se u školskoj godini 2023./2024. dodjeljuju 32 stipendije, od čega 15 stipendija učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja, 15 stipendija darovitim učenicima i dvije učenicima s invaliditetom. Grad Osijek stipendira učenike četverogodišnjih srednjih škola od treće godine školovanja, a učenike trogodišnjih strukovnih škola od druge godine školovanja. Mjesečno će dobivati 80 eura tijekom 10 mjeseci, odnosno od rujna do lipnja. Ukupni iznos za 32 učeničke stipendije u ovoj školskoj godini jest 25.600 eura.

– Moja je poruka nagrađivanim i učenicima i studentima da nastave biti jednako marljivi i uspješni na ponos svojim roditeljima, obiteljima, ali i Osijeku. Mi ćemo nastaviti pratiti njihov rad – zaključio je gradonačelnik Radić.

Katja Lončar studentica je edukacijske rehabilitacije na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku.

– Vrlo sam sretna i ponosna što sam dobila stipendiju. Kako je planiram potrošiti? Planiram, zapravo, štedjeti jer i uz fakultet dolaze nekakve financijske obveze studenta. Izuzetno sam ponosna na sve učenike i studente koji su dobili stipendiju Grada Osijeka – poručila je studentica Katja. 

IMAMO DUGU TRADICIJU brojnih sportova: nogometa, košarke, vaterpola, veslanja, kaže Dario Kulušić, tajnik Zajednice sportova Grada Šibenika Šibenčani ponosni na sportske uspjehe u protekloj godini Grad je uložio velika sredstva u sportska borilišta koja su na visokoj razini U SKLOPU sinagoge trebala bi se urediti i reprezentativna koncertna dvorana koja će služiti za nastupe glazbenika, ali i polaznika koprivničke Umjetničke škole U sklopu sinagoge trebala bi se urediti i koncertna dvorana Jedina sinagoga koja je preživjela Drugi svjetski rat uskoro će zasjati punim sjajem NA SKUPU organiziranom u prigodi obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti istaknuto je da su e-cigarete samo manje zlo od cigareta Izazovi ovisnosti o nikotinu i e-cigarete Od bolesti povezanih s pušenjem godišnje umire u Hrvatskoj oko 9000 osoba