Izbornik
Naslovnica Gradovi
Jedinstveni model dubrovačke stanogradnje širi se na povijesnu jezgru

Grad u ovoj godini obnavlja četiri stana za obitelji s više djece

Osmišljen je i program 30x30, subvencioniranja trideset mladih obitelji iznosom od 30.000 eura za prvu nekretninu
Foto: Grad Dubrovnik
Nastavak je to niza investicija u društvenu infrastrukturu među kojima se izdvaja novi objekt OŠ Marina Getaldića unutar zidina, koji će u rujnu otvoriti vrata i time postati još jedna škola s jednosmjenskom nastavom

Kako bi pomogao mladim obiteljima u rješavanju stambenog pitanja na skupom dubrovačkom tržištu nekretnina, Grad Dubrovnik novim mjerama proširuje jedinstveni model Dubrovačke stanogradnje, s naglaskom na revitalizaciju povijesne jezgre. U skladu s aktivnostima Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a, kojem je prioritetni cilj očuvanje “živog grada”, gradska uprava pokrenula je obnovu stambenog fonda u svom vlasništvu unutar stare jezgre s intencijom da renovirane stambene jedinice dodjeljuje na korištenje obiteljima s više djece pa je riječ i o demografskoj mjeri. U ovoj godini u planu je obnova četiri stana.

Nastavak je to niza investicija u društvenu infrastrukturu među kojima se izdvaja novi objekt OŠ Marina Getaldića unutar zidina, koji će u rujnu otvoriti vrata i time postati još jedna škola s jednosmjenskom nastavom.

Osmišljen je i program 30 x 30, koji se sastoji od subvencioniranja trideset mladih obitelji iznosom od 30.000 eura za kupnju ili gradnju prve nekretnine. Uz mogućnost dugoročnog najma stana u Mokošici i planiranu izgradnju još 50 novih stanova u Solitudu u sklopu projekta Dubrovačka stanogradnja, cilj je ove subvencije olakšati početak samostalnog života mladim sugrađanima.

Na javno savjetovanje upućena je i nova Odluka o najmu stanova u vlasništvu Grada. Svrha je osiguravanje stanovanja primarno građanima nižeg socijalnog statusa, žrtvama obiteljskog nasilja, osobama od posebnog značenja za Grad Dubrovnik te deficitarnim profesijama koje su prijeko potrebne Dubrovniku.

Igre je u Parku dr. Franje Tuđmana, pred više od 2500 mladih sportaša otvorio potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Davor Božinović, a okupljena je sreću u igrama poželio i gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar Najveća sportsko-amaterska manifestacija u Europi Otvorene Sportske igre mladih: Natječite se, igrajte se i budite fer u igri Igralište je već dobilo nova ulazna vrata, a postavit će se novi elementi rasvjete i videonadzor Nakon obnova zgrada uređuju se i vanji tereni Sportski kompleks Miminac uskoro u novom ruhu KOVAČKU RADNJU otvorio je 1903. Janoš Žambok, naslijedio ga je sin Andrija, a Drago Žambok nastavio je taj težak, zanimljiv i danas rijedak posao. No kad čekić i nakovanj uđu u krv, nema druge nego da zanat i dalje uspješno živi Uz udarce čekića odraslo je pet naraštaja obitelji Žambok Čim sam se rodio, ja sam umjesto dude dobio čekić u ruke. To je nešto što je u krvi