Izbornik
Naslovnica Gradovi Čazma
Poučno-tematska pješačka staza “Dolina Česme” dio je projekta Čazma Natura

Grade se odmorište i vidikovac uz rijeku Česmu

Foto: Čazma
Panoramska terasa, odnosno odmorište u krošnjama, osmišljena je kao mjesto interpretacije u šumovitom krajoliku, a bit će izvedena u razini krošnji

Na poučno-tematskoj pješačkoj stazi “Dolina Česme”, koja se u dužini od 12,5 kilometara proteže od Vustja do Sišćana, u tijeku je izgradnja odmorišta i vidikovaca uz rijeku Česmu u sklopu projekta Čazma Natura. Duž cijele staze bit će postavljene klupe i informativne ploče, s edukativnim sadržajima o prirodi toga kraja.

Cijela staza prolazi uz rijeku Česmu, koja je životni prostor raznim životinjskim vrstama poput riječnog raka, dabra, rode, čaplje, ptice močvarice, srne, jelena... Staza je široka dva i pol metra, a na ključnim su pozicijama točke gdje se posjetitelji mogu zaustaviti i uživati u promatranju okoliša, biljaka i životinja. Cijelom dužinom staza će se obilježiti signalizacijom, za lakše snalaženje posjetitelja i oznakama sljedećeg važnog lokaliteta.

Promatračnice, staza u krošnjama i panoramska terasa koja će se još izgraditi drvene su strukture u koje je moguće ući i doživjeti prostor na poseban način. Panoramska terasa, odnosno odmorište u krošnjama, osmišljena je kao mjesto interpretacije u šumovitom krajoliku. Bit će izvedena u razini krošnji. Predviđena je za odmor i promatranje prirode.

Cijela dužina staze nalazi se u području Nature 2000 čija je posebnost izuzetna biološka raznolikost, bogatstvo flore i faune te izuzetan krajolik.