Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
U KOPRIVNICI

Gradi se sedam novih objekata u poslovnim zonama Dravska i Radnička

Foto: Grad Koprivnica
Kad sve planirane investicije u gradske poslovne zone do kraja zažive, prema procjenama gradske vlasti očekuje se otvaranje oko 200 novih radnih mjesta

Sedam novih poslovnih objekata gradi se u obuhvatu poslovnih zona u Dravskoj i Radničkoj u Koprivnici.

Riječ je u većini slučajeva o programu poticanja gospodarskog rasta u sklopu kojeg je poduzetnicima na raspolaganju paket mjera i olakšica za investicije u poslovnim zonama na području grada koje su gotovo popunjene. Osim za kupnju zemljišta, posebni uvjeti ostvaruju se i pri plaćanju obveze komunalnog doprinosa, a poslije i komunalne naknade.

Zemljište i besplatno

U gradskoj upravi ističu da je upravo zahvaljujući takvim mjerama od kraja 2020. u poslovnoj zoni prijavljeno pet radova na gradnji poslovnih objekata. U zoni Radnička gradi se jedan objekt, a uz Radničku, pokraj rotora, gradi se i popularni restoran brze hrane McDonald’s.

U poslovnoj zoni Radnička blizu južne gradske obilaznice, odnosno Podravske magistrale, poduzetnicima i obrtnicima na raspolaganju je još pet parcela veličine od 2800 do 4000 četvornih metara. U poslovnoj zoni Dravska pak na raspolaganju je šest parcela veličina od 2400 do 3300 četvornih metara.

Olakšice za ulaganje u gradske poslovne zone do prvog kvartala prošle godine iskoristilo je 13 poduzetnika i obrtnika. Poduzetnicima u poslovnoj zoni Dravska, primjerice, omogućava se da zemljište dobiju besplatno ako gospodarski objekt sagrade unutar 24 mjeseca.

Investitori s manje od 50 zaposlenih u cijelosti su oslobođeni i obveze plaćanja komunalnog doprinosa. Pravo građenja u svim gradskim poslovnim zonama iznosi samo kunu po četvornome metru u prvih 48 mjeseci. U poslovnoj zoni Dravska parcele pod poticajnim uvjetima preuzeli su koprivnička tvrtka Auto Bušnja koja je tu planirala graditi poslovno-skladišnu građevinu u kojoj će obavljati poslove održavanja motornih vozila.

S gradskom upravom ugovore o pravu građenja u Dravskoj potpisali su i MDS elektro i vodoinstalaterski obrt iz Torčeca te Automehaničarski obrt Smolak iz Koprivnice. Pravo građenja u Dravskoj odobreno je i tvornici obuće Silensu, i to po cijeni od 1,10 kuna po kvadratu za prvih 48 mjeseci, a kasnije će plaćati 3,10 kuna. Riječ je o parceli od 5000 kvadrata.

Tvornica obuće Silens ima oko 120 radnika. Već se iselila iz unajmljenog prostora u središtu Koprivnice i počela s radom u vlastitom prostoru u Dravskoj.

Sve više tvrtki

Prije Silensa ugovore o preuzimanju zemljišta potpisali su predstavnici koprivničkih tvrtki Mavik i Osnova te Akropola iz Virja. Mavik u Dravskoj gradi prodajno-skladišni objekt za željezariju i sve što je potrebno za gradnju, stanovanje i vrtne radove.

Tvrtka Osnova pak u Dravskoj gradi veću građevinu za skladištenje radnih strojeva i opreme za izvođenje građevinskih radova. Parcele u poslovnoj zoni Dravska preuzele su i koprivničke tvrtke Ligo grupa i Superprint, koje su dobile pravo građenja. Ugovori su u istoj zoni potpisani s tvrtkama Pobis, Auto Loris i Auto logistika.

Građevinska tvrtka Akropola iz Virja pak stigla je u poslovnu zonu Radnička. Prema grubim procjenama gradskih vlasti očekuje se otvaranje oko 200 novih radnih mjesta kad sve planirane investicije u gradske poslovne zone do kraja zažive. 

KVALITETAN SPORTSKI SADRŽAJ NK Prugovo dobio nogometno igralište s umjetnom travom Za umirovljenike s mirovinama nižima od 2500 kuna Grad Imotski i ove će godine isplatiti uskrsnice umirovljenicima CRVENI KRIŽ Imotski je privremeni dom za tri obitelji iz Ukrajine