Izbornik
Naslovnica Gradovi Ivanec
Kreću s procjenom štete

Batinić obišao klizišta: Prve procjene šteta blizu 6 mil. kuna

Milorad Batinić u obilasku klizišta
Foto: Grad Ivanec
Među najvećima od njih su dva nova klizišta na području Jazvačine na nerazvrstanoj cesti Prigorec - Ivanečka Željeznica, koja je zbog teških oštećenja zatvorena za promet, a prijeti i sigurnosti okolnih kuća i vikend objekata

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u četvrtak je s pročelnikom Upravnog odjela za urbanizam, komunalne poslove i zaštitu okoliša Stankom Rožmanom te drugim suradnicima iz gradske uprave obišao više klizišta na području grada Ivanca koja su se aktivirala uslijed naglog topljenja velikih količina snijega te na pojedinim mjestima teško oštetila nerazvrstane ceste i zaprijetila sigurnosti kuća, vikendica i gospodarskih objekata.

klizište Klizišta prijete Odroni zemlje u Novoj Gradiški, ugroženo više kuća

Među najvećima od njih su dva nova klizišta na području Jazvačine na nerazvrstanoj cesti Prigorec - Ivanečka Željeznica, koja je zbog teških oštećenja zatvorena za promet, a prijeti i sigurnosti okolnih kuća i vikend objekata. Prema prvim procjenama, troškovi sanacije bit će iznimno visoki, procjenjuje se da će stajati čak milijun kuna.

Novo, ogromno klizište, široko pedesetak i dugo više od 80 metara, aktiviralo se u zaseoku Gužvinci u Mjesnom odboru Gačice, tik uz nerazvrstanu cestu. Opasnost je velika jer klizište je iznimno strmo, prijeti ne samo cesti već i privatnoj kući udaljenoj tek nekoliko metara, a trošak sanacije procjenjuje se na 500.000 kuna, priopćili su iz Grada Ivanca.

Predstavnici gradske uprave obišli su i golemo klizište na cesti Salinovec – Šatornjak, koje se aktiviralo lani, kada je, radi prohodnosti, interventno sanirano, međutim, ono i dalje 'radi'. Projekt sanacije ovog klizišta je izrađen i kandidiran na natječaj Ministarstva graditeljstva pa se očekuje dodjela sredstava koja bi omogućila izvođenje sanacijskih radova.

Inače, ovo klizište je najveće na području grada Ivanca, a troškovi sanacije iznosit će 1,23 milijuna kuna.

Klizište u Slavonskom Brodu Kuće u opasnosti Na brodskom brdu nakon 8 godina aktivirana klizišta

Aktiviralo se i više drugih klizišta – ponovno je „proradilo“ staro na nerazvrstanoj cesti u Pecama (Šalamoni), gdje cijeli brijeg „silazi“ na cestu, a nova klizišta nastala su u Šikadu u MO-u Punikve te na Skradnjaku u Kanpiću. Veliko klizište je i u Vuglovcu, u Zagorskoj ulici u Margečanu, u Škriljevcu te na odvojku Kuštri u Gačicama.

- S pet novih klizišta koja su se aktivirala ove godine, trenutačno na području grada Ivanca imamo 11 velikih klizišta na nerazvrstanim cestama čija će sanacija stajati gotovo 6 milijuna kuna. Odmah krećemo s procjenom sanacijskih troškova i izradom projekata sanacije. Sam Grad to ne može isfinancirati i zato je hvale vrijedna odluka Vlade RH da će sanirati posljedice klizanja tla u cijeloj zemlji. U ovom trenutku Grad Ivanec ima pet projekata spremnih za kandidiranje, a dva od njih već su prijavljena Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja. Gotovo sva klizišta su velika, a pojedinačna vrijednost sanacije svakog od njih procijenjena je od 400.000 – 500.000 pa sve do 1,25 milijuna kuna - izjavio je gradonačelnik Batinić.

Što se tiče dojava građana o klizištima koja su ugrozila županijske ceste, gradske službe o tome će obavijestiti ŽUC kako bi mogao što prije krenuti u njihovu privremenu sanaciju ili izradu projektne dokumentacije za sanaciju.

Gradsko vijeće Ivanca Gradsko vijeće Ivanca 'Papirnate' sjednice odlaze u povijest, vijećnici dobili tablete