Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
U Puli održana akcija ‘Zasadi drvo, ne budi panj’

Gradonačelnik i vrtićanci zasadili 14 stabala pokraj tvrđave i dječjeg igrališta na Monvidalu

1/6
Foto: Grad Pula
Uz samog gradonačelnika, u akciji su sudjelovali i njegovi zamjenici Robert Cvek i Elena Puh Belci, te pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić uz brojne mališane pulskih vrtića i dječicu Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda

Drago mi je što svjedočimo sve većem uključivanju građana u ekološke akcije što potvrđuje da su svjesniji o potrebi očuvanja okoliša. Posebno me veseli kada u tome sudjeluju naši najmlađi koji tako vide i ugrade prave vrijednosti kad je riječ o odnosu prema svom okolišu – istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić, koji je prije same sadnje porazgovarao s mališanima i upoznao ih sa stanjem zelenog fonda grada koji se godišnje obogati s oko 250 stabala.

Dječji vrtić Maslačak Predstava Tri jabučice s bakinog ormara oduševila vrtićarce

Sadnja na više lokacija

Podsjetimo, gradonačelnikovim potpisom pisma namjere u kolovozu ove godine Pula se ovoj hvalevrijednoj inicijativi kolektivne sadnje stabala, koja se održava na razini cijele Hrvatske, odazvala među prvima. Stoga je tek jedna od lokacija u gradu odabrana u sklopu akcije “Zasadi drvo, ne budi panj” obogaćena novim sadnicama; a riječ je o javnoj zelenoj površini pokraj tvrđave i dječjeg igrališta na Monvidalu. Čak 14 stabala, od kojih osam likvidambara i šest cedrova, svojim će raskošnim krošnjama pružiti ugodan hlad uz dječje igralište i tvrđavu Monvidal.

1/6 Foto: Grad Pula

Svoj su doprinos sadnji dali mališani Dječjeg vrtića Centar zajedno s gradonačelnikom koji im je svesrdno pomagao da lopatama novu biljku okruže potrebnom hranjivom zemljom. Osim što su uživali u druženju na svježem zraku, ova će akcija zasigurno ostati u sjećanju djeci koja će, kada odrastu, moći reći da su baš oni zasadili stabla u čijoj će se sjeni odmarati.

No tijekom desetak dana, počevši od prošlog tjedna, na pulskim javnim zelenim površinama i zelenim površinama dječjih vrtića i škola posadit će se ukupno stotinjak stabala. Isto toliko donirao ih je Grad Pula svojim sugrađanima da ih posade u sklopu svojih okućnica. Stabla su se tako sadila na više lokacija u gradu, formirani su drvoredi, obogaćeni parkovi što sve u konačnici doprinosi ionako bogatom zelenom fondu grada. Uz samog gradonačelnika u akciji su sudjelovali i zamjenici pulskog gradonačelnika Robert Cvek i Elena Puh Belci, te pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić uz brojne mališane pulski vrtića i dječicu Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda.

Vrijedan 1,8 milijuna kuna Svečano otvoren novi vrtić u Kukljici

Isto tako, ovoj hvalevrijednoj akciji priključilesu i Hrvatske šume zajedno s pulskim eko aktivistom Markom Račanom i to sadnjom stabala u šumici Gregovica. Sudionici su svojim agnažmanom dali dodatnu simboliku svakom zasađenom stablu.

Puno zelenila u gradu

Grad Pula primjer je grada s velikim brojem zelenih površina, što je od osobite važnost za cjelokupnu kvalitetu života građana. Čak 43 posto površine grada obuhvaćaju zelene površine, dakle 1.345,25 hektara različitih namjena – za sport i rekreaciju, javne zelene površine, zaštitne zelene površine i sl. Shvaćajući njihovu važnost, Grad Pula samo za održavanje spomenutih javnih zelenih površina, koje obuhvaćaju 77 hektara, godišnje izdvoji više od osam milijuna kuna. Spomenuta sadnja doprinosi održavanju i obogaćivanju zelenog fonda grada i utječe na smanjenje emisije CO2. Ovakvim aktivnostima dodatno se doprinosi ostvarivanju ciljeva zaštite okoliša i održivog razvitka te ekološke stabilnosti.