Izbornik
Naslovnica Gradovi Metković
Sporno imenovanjeu Metkoviću

Gradonačelnik u Čistoću vratio direktora optuženog da ju je oštetio za 150.000 kn

Dalibor Milan, gradonačelnik Metkovića
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Ne postoji pravomoćna presuda protiv njega. Ako bude osuđen u prvom stupnju, razriješit ćemo ga – kazao je Dalibor Milan

Gradonačelnik Metkovića, HDZ-ov Dalibor Milan na čelo Čistoće imenovao je HSS-ova Željka Mordžina kojeg DORH tereti da je tu istu kompaniju oštetio za 150 tisuća kuna. Mordžin je na posljednjim izborima s liste HSS-a izabran u Gradsko vijeće Metkovića, a direktor Čistoće bio je i prije četiri godine kada je Metkovićem vladao Stipe Gabrić Jambo.

Moguć i sukob interesa

Mordžinu se sudi upravo zbog tvrtke koju sada ponovno vodi. Optužnicom iz listopada 2015. godine tereti ga se, naime, da je kao direktor gradske tvrtke Metković d.o.o., koja se poslije razdijelila na dvije tvrtke – Vodovod i Čistoću – krivotvorio isprave te isplatio 150.000 kuna poduzeću Dobanje ing d.o.o. bez realnog razloga. Taj novac, koji se mogao koristiti samo na razvoj komunalne infrastrukture, nije namjenski potrošen na vodovod, kako je bilo planirano, već na obnovu gradskog trga. Mordžin je to znao, ali tada se branio da nije bio ovlašten samostalno raspolagati sredstvima, već je to bilo isključivo u domeni izvršitelja proračuna Grada Metkovića, a to je gradonačelnik ili osoba koju on ovlasti. Optužnica je potvrđena krajem travnja prošle godine i suđenje je u tijeku. Zbog svega će Mordžin biti i u sukobu interesa ako ga proglase krivim, jer bi kao direktor gradskog poduzeća na čiju je štetu djelo počinjeno, morao tražiti povrat novca, odnosno spomenutih 150 tisuća kuna, od samoga sebe.

Prešutna koalicija?

– Ne postoji pravomoćna presuda protiv njega, a i dalje postoji presumpcija nevinosti. Ako bude osuđen u prvom stupnju, mi ćemo ga razriješiti – kazao nam je gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan. Mordžina je izabrao, dodaje, jer je kao bivši direktor imao dobre rezultate, a ne zbog nekog političkog dogovora. A da je riječ upravo o tome, imenovanju koje je rezultat prešutne koalicije HDZ-a i Jambova HSS-a, vjeruje Most koji je protekle četiri godine vodio Metković.

– U Metkoviću se stanje vraća na staro, Milan vraća Jambove kadrove s potvrđenim optužnicama. Paralelno s time, za sve loše pokušavaju okriviti Most, pa tako kažu da moraju izdvojiti dva milijuna kuna za podmirivanje Mostovih dugova, iako je riječ o dugovima iz doba Jambove vladavine koje mi nismo stigli podmiriti – komentirao je Mostov bivši dogradonačelnik Metkovića Nikola Grmoja.