Izbornik
Naslovnica Gradovi Ivanec
Ivanec

Gradu otvoren put za dobivanje nekretnina od države vrijednih više od 4,3 mil. kuna

Foto: Grad Ivanec
To su zgrade i dvorište bivšeg Varteksa, cijeli drugi kat u poslovnoj zgradi u Ulici Vladimira Nazora 6 te poslovni prostori u prizemlju i u podrumu stambeno-poslovne zgrade u Gajevoj 11

Na sjednici Gradskog vijeća Ivanec vijećnici su jednoglasno donijeli Odluku o odricanju potraživanja prema Republici Hrvatskoj, čime su ispunjeni uvjeti da država Gradu Ivancu daruje više vrijednih nekretnina za koje je iskazao interes.

To su zgrade i dvorište bivšeg Varteksa ukupne površine 11.000 m2, cijeli drugi kat u poslovnoj zgradi u Ulici Vladimira Nazora 6 u Ivancu površine 205 m2, kao i poslovni prostori u prizemlju i u podrumu stambeno-poslovne zgrade u Gajevoj 11 (u tzv. braniteljskoj zgradi). Ukupna vrijednost ovih nekretnina je oko 4,3 milijuna kuna. Tomu treba dodati i 3.747 m2 zemljišta gospodarske namjene u obuhvatu Industrijske zone Ivanec.

U Muzeju planinarstva prva samostalna izložba studentice Tomislave Turčin MINISTARSTVO KULTURE Grad Ivanec dobio 300.000 kuna za nastavak radova na Muzeju planinarstva

Sve navedene nekretnine u ovom trenutku su u vlasništvu RH. Grad Ivanec je iskazao interes da ih od države dobije u trajno vlasništvo, a spremnost države da ih daruje potvrđena je lani, kada je u Ivancu boravio ministar državne imovine Goran Marić.

No, kako bi se postupak darovanja mogao provesti, potrebno je ispoštivati odredbe Uredbe o darovanju nekretnina u vlasništvu RH.

Slijedom te Uredbe Grad se trebao odreći potraživanja prema Ministarstvu financija RH po osnovi prodaje stanova na kojima postoji stanarsko pravo, a za koje su uplate bile izvršene u konvertibilnim devizama i starom deviznom štednjom u državni proračun temeljem nekadašnjeg Zakona o prodaji stanova iz 1992. godine.

Naime, devizna sredstva ostvarena prodajom stanova bila su prihod RH i za njih je prodavatelju trebala izdati obveznice. Međutim, država to nikad nije učinila pa su po toj osnovi ostala dugovanja Ministarstva financija prema Gradu Ivancu od oko 120.000 kuna, o čemu Grad nikad nije bio obaviješten niti je to potraživanje bio dužan voditi u svojim knjigama. Slijedom zakonske zatezne kamate obračunate po stopi od 5% godišnje (za razdoblje od 1. srpnja 1992. do 31. prosinca 2018.), taj je iznos narastao na 791.554 kune.

Bivši Varteksov pogon propada od njegova zatvaranja 2014. godine Imovina Grad Ivanec od države dobiva kompleks bivšeg Varteksa

Pritom treba naglasiti da je riječ o nenaplativim potraživanjima, dakle o iznosu na koji Grad Ivanec (kao, uostalom ni bilo koji drugi grad u Hrvatskoj) ne može računati.

Donošenjem odluke o otpisu omogućeno je da se finalizira postupak kojim će Grad Ivanec u trajno vlasništvo od države dobiti nekretnine čija procijenjena realna tržišna vrijednost premašuje 4,3 milijuna kuna.