Izbornik
Naslovnica Gradovi Čakovec 46 pregleda
Spomendan oslobođenja Međimurja

Hrvatsku je u Domovinskom ratu branilo i 7700 Međimuraca

Branitelji, Međimurska županija
Foto: Međimurska županija
O značaju i doprinosu međimurskih branitelja u Domovinskom ratu govorili su nekadašnji predsjednik Općinskog kriznog štaba Općine Čakovec Anton Jurinec i Marijan Balaban, tadašnji zapovjednik Policijske stanice Čakovec

U Čakovcu je obilježen spomendan oslobođenja Međimurja 1991. godine i Dan međimurskih branitelja. Sjećanje je to na dan kad je oslobođena vojarna u Čakovcu.

- Hrvatska je stvorena voljom hrvatskog naroda i veličanstvenom pobjedom hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu. Branitelji su časno tijekom rata služili svome hrvatskome narodu i državi, a Domovinski rat temelj je hrvatske države. Poginuli branitelji su temelj i kamen bez kojeg ne bi bilo hrvatske države, čijom krvlju je natopljena hrvatska zemlja, što nikada ne smijemo zaboraviti - rekao je izaslanik predsjednice general-bojnik Miljenko Filipović.

Ministar branitelja Tomo Medved istaknuo je da stalno treba govoriti istinu o pravednom, legitimnom i obrambenom Domovinskom ratu.

- Na žalost, populacija hrvatskih branitelja spada među najranjiviju, no imamo ciljeve i viziju kojima ćemo to promijeniti - dodao je.  Predstavnik Hrvatskog sabora bio je zastupnik Darko Horvat. O značaju i doprinosu međimurskih branitelja u Domovinskom ratu govorili su nekadašnji predsjednik Općinskog kriznog štaba Općine Čakovec Anton Jurinec i Marijan Balaban, tadašnji zapovjednik Policijske stanice Čakovec. U raznim postrojbama HV-a i ZNG-a tijekom Domovinskog rata sudjelovalo je preko 7700 Međimuraca, od čega 5892 u međimurskim postrojbama, a kroz vukovarsko ratište prošlo je oko 200 međimurskih policajaca, od kojih su 24 završila u srpskim logorima, rečeno je na obilježavanju u Čakovcu, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće na spomen-zidu poginulim braniteljima.

- Pobijedili su odlučnost, ustrajnost i hrabrost, a jedinstvo i zajedništvo hrvatskih branitelja i građana bili su odlučni i presudni za tu pobjedu - naglasio je župan Matija Posavec. Skupština Međimurske županije donijela je na prijedlog Udruge branitelja odluku o imenovanju 17. rujna Danom oslobođenja Međimurja, a ujedno i Danom međimurskih branitelja.