Izbornik
Naslovnica Gradovi Čakovec
Čakovec

I ove godine braniteljske udruge uništavale korov ambrozije

Uklanjanje ambrozije
Foto: Grad Čakovec
Komunalni redari svakodnevno obilaze naselja u sastavu Grada te svima koji sa svojih površina ne uklone ambroziju šalju upozorenja. Ako se na njih ogluše, ambroziju uklone nadležne službe, a vlasniku zemljišta pošalju račun

Kao i niz prethodnih godina, u organizaciji Grada Čakovca održana je akcija uklanjanja ambrozije na gradskom području. U akciju su se tradicionalno uključile udruge proistekle iz Domovinskog rata koje djeluju u Čakovcu, čijih je 30-ak članova kosilo i čupalo ambroziju na području Martana Istok, priopćili su iz gradske uprave.

Radove na čišćenju obišao je i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač sa zamjenicima Mariom Medvedom i Zoranom Vidovićem. Tom jeprigodom istaknuo da se ova akcija uspješno provodi desetak godina, zahvaljujući dobroj suradnji koju Grad ima s braniteljskim udrugama.

Porcijunkulovo Čakovec Šareni kišobrani povodom Porcijunkulova

- Članovi se rado uključuju u akciju, na čemu im zahvaljujem, kao i svim ostalim građanima i udrugama, jer na ovaj način barem malo olakšavaju život svojim sugrađanima koji su alergični na pelud ove biljke. Apeliram na građane Čakovca i Međimurja da uništavaju ambroziju, odnosno da redovnom košnjom svojih livada i polja ne dopuste njezinu cvatnju. Također, molio bih i da prijave sve površine na kojima uoče da raste ambrozija, kako bi se ona uništila - naglasio je Kovač.

Ovaj korov se najbolje i najekološkije suzbija upravo čupanjem. Na njegov pelud je prema nekim podacima alergično više od 10 posto stanovništva.

Inače, uništavanje ambrozije provodi se prema Naredbi ministra poljoprivrede, Odluci o mjerama sprečavanja širenja i obvezi uklanjanja i uništavanja ambrozije na području Međimurske županije, te Odluci o agrotehničkim mjerama koju je donijelo Gradsko vijeće grada Čakovca. Komunalni redari svakodnevno obilaze naselja u sastavu Grada te svima koji sa svojih površina ne uklone ambroziju šalju upozorenja. Ako se na njih ogluše, ambroziju uklone nadležne službe, a vlasniku zemljišta pošalju račun.

dječji vrtić Projekt koji kopiraju i drugi Rekordan broj učenika na ljetnim kampovima i radionicama Sterilizacija pasa u Čakovcu Apel volontera 'Za 99 kuna godišnje postanite kumovi napuštenim psima'