Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Projekt “Moj dom – tu sam na svom”

Iduće godine u funkciji dnevni boravak za osobe s teškoćama

Mišel Jakšić
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Projekt je vrijedan oko 3,2 mil. kuna, a novac bi trebao biti osiguran iz fondova EU

Iduće godine bit će konačno realiziran dugo očekivani i pripremani projekt dnevnog boravka, odnosno organiziranog stanovanja na području Koprivnice za osobe s intelektualnim teškoćama.

Koprivnica POSTIGLI NAGODBU Država gradu plaća 5 milijuna kuna

Kuća na Čardi

Riječ je o projektu „Moj dom – tu sam svoj na svom“, za koji je tijekom 2021. godine u gradskom proračunu predviđeno ukupno oko 3,2 milijuna kuna. Riječ je o jednom od četiri razvojna projekta koje je gradska vlast posebno apostrofirala u razvojnim planovima za iduću godinu. Preostala tri su gradnja nove osnovne škole Podolice, nabava vozila za odvoz otpada i izrada urbanističkih planova. O čemu je riječ? Kako navode u Gradskoj upravi, Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce Koprivnica u partnerstvu s Gradom prijavio je projekt „Moj dom – tu sam svoj na svom“, kojem je cilj rekonstrukcija, opremanje i stavljanje u funkciju stambenog objekta u vlasništvu Grada.

Objekt, u naravi veća kuća na Čardi, bit će adaptiran za pružanje socijalne usluge organiziranog stanovanja za osobe s intelektualnim teškoćama. U tijeku je objava rezultata projekta koji bi se trebao financirati novcem EU fondova. Po odobrenju, Grad će kao partner preuzeti dio poslova provedbe projekta, i to rekonstrukciju i adaptaciju stambenog objekta prema glavnom projektu, uslugu informiranja i financijske revizije projekta.

Grad Koprivnica PRVI STANARI APOS-ove STAMBENE KUĆE Sabina i Ivan za Božić u svojem novom domu

Ukupno je za rekonstrukciju kuće na Čardi u dnevni boravak za osobe s intelektualnim teškoćama predviđeno oko 2,3 milijuna kuna.

Unapređenje kvalitete života

Novac je osiguran u gradskom proračunu za iduću godinu, ali očekuje se da projekt dobije zeleno svjetlo i europska sredstva, vjerojatno u cjelokupnom iznosu s obzirom na društveni značaj i pomoć najosjetljivijim skupinama. U istu svrhu tijekom 2022. i 2023. planira se potrošiti dodatnih otprilike 300.000 kuna. Osim toga, iduće je godine u proračunu predviđeno i više od 900.000 kuna za organizirano stanovanje osoba s intelektualnim teškoćama u novoobnovljenom objektu.

Grad Koprivnica bit će dovršena za 20 mjeseci Gradonačelnik i direktor Radnika potpisali ugovor o izgradnji škole vrijedne 51 mil. kuna

Projekt „Moj dom – tu sam svoj na svom“ dio je gradskih programa iz skupine unapređenja kvalitete života. Riječ je o mjerama kojima gradske vlasti podupiru „pojedine skupine građana u zadovoljavanju osnovnih potreba zbog njihovih nepovoljnih životnih i obiteljskih okolnosti, ali i određenih potreba koje nisu nužno posljedica određenih rizika, ali dodatno opterećuju prihode kućanstva“.

U mjerama za unapređenje kvalitete života našla se, primjerice, i potpora korištenju usluga prijevoza prilagođenim vozilom za osobe s invaliditetom sukladno kriterijima o uvjetima za ostvarivanje prava na sufinanciranje tih troškova. Uslugu koristi oko 20 osoba mjesečno, otkrivaju u Gradskoj upravi. Osiguran je i novac za uskrsnice i božićnice za osobe s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine s prebivalištem na području Koprivnice. Oni dobivaju novčane darove za Uskrs i Božić, a odluku o visini tih darova te o kriterijima za ostvarivanje prava donosi gradonačelnik prigodom svakog od navedenih blagdana.