Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u Vinkovcima

Istočna obilaznica bit će gotova do Dana grada

Foto: Branimir Bradarić
Na radost građana kamionski promet napokon će se maknuti iz grada što će donijeti manje gužve i veću sigurnost svih sudionika prometa, posebno djece, rekao je Bosančić

Prva vozila na istočnoj obilaznici grada Vinkovaca trebala bi početi prometovati do Dana grada Vinkovaca koji se obilježava 20. srpnja. Rekao je to gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je obišao radove na gradnji obilaznice koja je jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata Vinkovaca, ali i uopće u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Hrvatska kopnena vojska Gardijska oklopno-mehanizirana brigada ustrojena prije 12 godina

Radi se kvalitetno

Bosančić je podsjetio da su radovi na gradnji istočne obilaznice počeli u svibnju 2017. godine i da se radi o projektu vrijednom 120 milijuna kuna.

– Vjerujem da ćemo se na Dan grada moći provozati obilaznicom. Uvjerili smo se da je većina planiranih radova odrađena te da su preostali još oni radovi na zadnjoj finalnoj etapi. Za asfaltiranje je preostao oko kilometar ceste, a svoje obrise u međuvremenu dobili su svi objekti na obilaznici i gotovo svi su u završnoj etapi, a što je bilo najzahtjevnije. Do sada je realizirano oko 70 posto predviđenih sredstava i više od 80 posto predviđenih radova – rekao je Bosančić dodajući da je zadovoljan činjenicom što se ispunjavaju zadani rokovi te da se radi kvalitetno.

Podsjetio je i da su gradske vlasti tijekom provedbe projekta tražili i određene izmjene poput one da se umjesto križanja sa semaforima naprave rotori. Tijekom obilaska radova Bosančić je kazao i da će istočna obilaznica osim rasterećenja prometa otvoriti i neke nove gospodarske priče i omogućiti da se razvijaju i neki novi pravci.

Nova investicija Pevec otvara centar u Vinkovcima, minimalna plaća zaposlenika 5000 kn

– Ne smiju se pri tome zaboraviti ni brojne gospodarske koristi, odnosno činjenica da će na ovaj način sada biti otvoreno cijelo jedno novo gradsko područje za korištenje, a tu su onda i prometne i gospodarske koristi i za druge dijelove naše županije – rekao je Bosančić.

Posebno je istaknuo to da će se, na radost građana Vinkovaca, kamionski promet konačno maknuti iz grada što će donijeti manje gužve, ali i veću sigurnost svih sudionika prometa, a posebno djece. Poznato je da je ovaj dio grada nezaobilazan kada je riječ o prometu od Vukovara prema Županji pri čemu su samim tim te ulice vrlo često zagušene prometom. A, dok ne bude sagrađena istočna obilaznica, i dalje će neke vinkovačke ulice, Ruđera Boškovića, Zvonarska i Kralja Zvonimira, biti maksimalno opterećene. Sa završetkom radova moći će početi obnova tih ulica što se također najavljuje. Treba znati i da će s krajem radova istočna obilaznica biti spojena s onom južnom pa će tako Vinkovci dobiti nekih 15-ak kilometara obilaznice, ali i mirniji život građana na području grada barem kada je riječ o prometu.

Izražavanje kreativnosti Projekt Mladi pod svjetlima reflektora i društva

Opterećenje prometa

Ivan Oroz, tehnički direktor Osijek Koteksa, tvrtke koja obavlja radove, potvrdio je gradonačelnikove riječi da je oko 80 posto planiranih radova završeno i da su od četiri planirana objekta tri gotovo završena, dok je taj četvrti na oko 50 posto izvršenosti. Kazao je i da je istočna obilaznica dio konačnog rješenja brzih cesta Osijek – Nuštar – Vukovar i Vinkovci – Županja.

– Sve radove planiramo završiti u roku, u sedmom mjesecu, kako je planirano. Bilo je potrebno napraviti nadvožnjak preko željezničke pruge M105 i nadvožnjak preko kraka 5 čvora "Vinkovci - istok", nadvožnjak preko željezničke pruge R105 Vinkovci – Drenovci i industrijskog kolosijeka za Silos. Problem je bio što smo većinu transporta morali raditi kroz grad, što je dodatno opteretilo promet u Vinkovcima – istaknuo je Oroz. 

U energetsku obnovu triju vrtića uloženo gotovo 5 milijuna kuna Novi izgled i uštede na toplinskoj energiji u tri objekta vrtića Vinkovci